Tuesday, September 04, 2012

SAKIT PERUT

Ya sakit perut..cirit birit..hazab idop aku semalam. Sampai amik cuti.

Sepanjang ujung minggu aku ngan kids je sebab Abang bertugas kat Dungun. Ada race. Malam tadi baru balik. Tak best betul la duduk kat rumah dengan ramai pekerja tengah siapkan rumah. Nak free style pun susah. Endup banyak abiskan masa kat tingkat atas je lah.

Boss pulak call Menteri nak turun Maran ngan Kuantan, jadi kena sediakan laporan prestasi projek semasa. Aku pun berangkut la ngan bebudak pegi opis hari Sabtu tu. tinggalkan Qiqi kat Taska. Lepas siap semua pi makan tghri kat rumah adik ipar haha.. tak senonoh punya kakak ipar ye.. pastu anak2 sedara aku ikut balik tidur umah. Ada gak kawan anak2 aku.

hari Ahad pun adik ipar aku call ajak lunch kat umah dia. Wah..rezeki jgn ditolak ye..selamat ayam aku amsuk freezer balik.

Adik ipar aku bagi hadiah..1 set pyrex prepare and bake. Alhamdulillah rezeki aku lah. Seronok la aku nak membako pie ngan lasagna atau makaroni..sblm2 ni bakar dalam loyang je.. nak hidang kena alih.. lepas ni boleh bakar terus hidang lah..
Dah rasmikan pun.. buat pie daging, ngabiskan stok daging kisar, cendawan ngan kentang. Tak sempat ngambik gambau semua dah selamat masuk perut. Aku kan spisis pemalas..jadi kulit pie tu aku guna roti pratha segera je.. rangup jek..sedap! kalau nak buat pie apple tak boleh la..nanti buat lagik aku tepek gambar lah..

Pastu dalam sakit perut aku buat jugak Kek Creme Caramel. Si Arief nak. Layankan lah.. dia la yang tolong aku sikit2. Sebab nak cepat maka buat la layer tebal2..biasanya untuk jualan aku buat nipis2 pakai kaler yang cantik2 mcm purple, pink, biru.. ni kaler Arief pilih n dia yang mix dengan bancuhan kek.. bagi anak2 hepi..

Ni pakai loyang 8 inci. Arief suka karamel tu tebal jadi aku buat 1 1/2 adunan lah. Adunan kek tu plak aku kurangkan ke 3/4 adunan. Ni bakar style water bath. Aku suka makan sejuk2. Heaven!

Renovation rumah dah hampir siap. Bumbung ngan siling pun dah siap. So lepas ni pasang tiling, buat table top pastu pecahkan dinding dapur asal. Lepas tu buat kabinet dapur pulak. Barang2 pun dah sampai dari Klang. Gila jauh aku beli kan.. dah kalau abeza harga sampai 60 hengget 1 barang.. baik la aku beli kat Klang, byr transport baru 30 hengget.

Bulan ni Qiqi dah 23 bulan. Lagi 1 bulan je untuk melengkapkan 2 tahun penyusuan dia. Rasa sebak la pulak sebab lepas ni nak wean off dia kan..rasanya tetap la buat mcm abang kakaknya dulu.. tak offer tapi tak elak. Dia nak aku bagi, dia tak mintak aku buat bodoh je la..cara cold turkey memang aku tak buat lah..bukan senang nak hilangkan kebiasaan dia selama 2 tahun kan..so bagi lah masa supaya emosi dia tak terjejas. Oh nanti la aku buat entry khas pasal wean off baby nih.. memikirkannya je aku dah sebak huhuhu.. anak ibu dah besar!!

3 comments:

Papa, Mama & Azra said...

Aku pun wean off cara kau Angah. Mother's instinct ni macam tak sampai hati nak bentikan terus. Laki aku pon tak kasi aku letak menda akar kasi pahit tu ke hape ke so aku pasrah je la kot. Aku galakkan dia minum susu botol and bf plak kalau dia tak mintak aku buat dunno je la. Kat tempat lain aku memang dah tak bagi la kat rumah je dia boleh minta tekca. Menjadi gak formula tu walaupon dah nak masuk 3 tahun ni masihlah ada sekali sekala dia minta masa nak tidur tu. Selamat aku dah tak sakit pinggang dah nak maintan posisi bf lagi :D

oren said...

hari tu aku letak asam jawa..tapi mmg kesian..aku bg jugak lah..walopun bukan nak ada isi sgt..saja nak ngempeng..pastu seminggu insiden tu, dia mcm takmo sendiri..aku offer pon, dia tak nak..ada gak kdg dia mintak, tapi aku buat2 sibuk dan dia pon lupa nak mintak balik..hihihi..

kejam tak aku???

Sue said...

Angah, nak resepi!!... hihihi... emel kat sue leh? syuhada_wahi@yahoo.com

Ni pun tgh cari2 cara nak wean off gak... mmg tak offer dah... tp dia asyik mintak... tak bagi dia ngamuk... aduh letih dia ngempeng sampai sejam!! huhuhu