Monday, December 20, 2010

MEMACAM

Entry ini adalah cacamerba sebab lama tak update.

Riefqi
Ya baby Riefqi semakin tembam. Last week pi cucuk 2 bulan. Berat dia dah naik jd 6.2kg. patut la lenguh tangan bila dukung haha..alhamdulillah dia tak demam lepas cucuk tu. aku perasan kat Kuantan ni masih belum luas pengetahuan pasal baby wearing. Aku dukung Riefqi guna pouch sling, guna nursing cover dan pakaikan CD pada dia masa pi checkup. Dah macam information centre la plak menjawab soalan2 nurse dan ibu2 kat klinik pasal 3 benda ni. But I gladly answered lah. Ada yang cuba guna sling ngan nursing cover tu dan mereka suka. Kira aku buat iklan percuma la haha..sharing is caring katanya..

Sahabat
Ya Allah..aku sangat beruntung punya ramai sahabat yang sangat best! Aku pinjamkan medela harmony pada IV awal thn ni. Tapi sahabat ini bukan pulangkan yng aku pinjamkan tapi belikan aku yang baru..tak terkata aku dibuatnya selain ucapan terima kasih. Daun pulak bagi nursing cover. Gadget yang aku usung kesana sini sekarang. Makcik oren pulak cikgu CD aku skrg..kalau aku sebut satu persatu tak cukup 1 entry kang. Aku bersyukur, kan ini nikmat allah yang tak semua orang dapat kan..dikurniakan sahabat2 yang tetap ada waktu susah dan senang.

Seribu Kali Cinta
cerita kat Slot Akasia yang ciplak cerita 50 First Dates lakonan Dew Barrymore dan Adam sandler. Bila la industri nak maju kalau asik cedok idea orang. pastu bila timbul isu tiru derang akan jawab cuma buat inspirasi jek..Inspirasi celah mana tak tau kalau dah jalan cerita sama..

Balik Kampung
Esok aku balik kampung yeay! sementara cuti dan Arief tak sekolah lagi ni kan..seminggu beb!

Hasil tanaman
Kacang panjang dah keluarkan hasil. dah 2 kali aku masak. Oh aku tak bagitau kan, kacang yang mak mertua aku tanam tu warna maroon tau, bukan warna hijau. Rasanya sama jek.

Thursday, December 09, 2010

90 HARI

Semalam bloghopped pastu masuk blog mama aqilah. Baca entry pasal cuti bersalin 90 hari tu siap denga pekeliling lagik. nak jadi rezeki aku agaknya ngam2 je pekeliling tu berkuatkuasa hari aku bersalin. 15 Oktober 2010. Jadi aku la agaknya antara pegawai terawal dalam perkhidmatan yang manfaatkan cuti 90 hari tu.

Aku terus call opis minta kepastian dari HR department. Jadi aku akan sambung cuti dan mula kerja tahun depan. alhamdulillah. Takde la rasa sedih sangat nak tinggalkan Riefqi kat taska. 3 bulan tu ok la kan..2 bulan rasa macam kecik sangat.

Tadi bungkusan cloth diapers sampai. Aku beli dengan Oren. Dah agak lama jugak bermain dalam kepala ni nak berCD, pastu baca pulak blog mak mak budak yang guna CD. Lepas baca blog Oren pasal penjimatan yang WOW! tu, maka aku pun nak cuba juga. Kalau sebulan boleh jimat RM100 untuk diapers 2 org anak pada aku itu dah sangat banyak. RM100 tu boleh tambah simpanan atau buat belanja benda lain. Arief pun dah masuk sekolah kan.

Baru beli 4 keping je, nak cuba pakaikan pada Riefqi dan Adneen. Beli yang One Size tu senang kan. So kalau serasi maka akan beli lagi stok CD.

Huh! sebulan lagi duduk kat rumah..syiok!

Friday, December 03, 2010

BERBUDI PADA TANAH

Ya..aku sangat beruntung dapat beli rumah corner lot. banyak benda aku boleh buat. Buat masa ni mak mertua aku yang utalize tanah tu buat projek tanaman dia sepanjang dia duduk rumah aku masa aku dalam pantang.




Ni rupa laman rumah masa aku sign agreement 2 thn lepas.



Ni kat depan pintu dapur. Ada pokok ubi, pokok timun, yang hujung pagar tu pokok kacang panjang.


Ni sebahagian besar kawasan belakang. Penuh pokok jagung, ada sebaris pokok pisang, pastu pokok kacang panjang dah panjat pagar.

Untung aku kan..puas makan hasil nanti. Kerja aku petang2 sekarang ni merumput ngan menyiram la..menajak ngan membaja ummi buat.

sebelah tepi ngan depan rumah, ummi tanam pokok orkid sepanjang pagar. Wah..sure cantik bila berbunga nanti kan..untung menantu sorang nih hihi..

Thursday, December 02, 2010

SOLO WITH KIDS

Ala macam tak biasa duduk ngan anak2 je kan. Padahal for the past 5 years memang aku duduk ngan anak2 je pun. Ni dah duduk sekali bila kena tinggal macam pelik pulak haha..

Abang pergi Taiwan seminggu ikut Lawatan Kerja Jawatankuasa Pelancongan Negeri Pahang. 7hb ni baru balik. Aku lepak ngan anak2 je la kat rumah, tak jadi masalah la sebab masih dalam maternity leave. Agaknya kalau aku dah start kerja camne ya.. I wonder camne Oren ngan 4 kanak2 ribena setiap hari.. u earn my respect la sis.



Hari kedua ni ok la..ambil setiap kesempatan untuk setel kerja yang mana ada. Tapi jangan tak tau..aku sempat buat chocolate chips cookies tau haaa...sila beri standing ovation ye haha..abang bawak bekas dlm gambar ni bekal ke Taiwan. . berbaloi buat sendiri ni. Dijamin rasa, harga dan kebersihan. seronok tengok anak2 makan, pastu minta buat lagi.

Pejam celik pejam celik dah dekat 2 bulan aku cuti. 14hb disember ni aku start kerja. Ni tengah gigih buat stok susu Riefqi. Dia pulak menyusu cara borong jadi stok tak la mewah. Aku simpan 3-4 oz sebotol.

Kenduri Aqiqah Sabtu lepas went well alhamdulillah. Aku sekalikan dengan housewarming. Cuaca pun elok. Tetamu pun tak putus2 hadir. Makanan semua cukup..itu yang penting. ramai kengkawan dan jiran tetangga je, ye la sedara mara aku mana la ada kat sini, sedara mara abg plak majoriti kat kelantan. Aku happy sangat sbb adik beradik, pakcik, makcik, sepupu aku datang bermalam.

Another good news. Aku lulus exam yang aku amik bulan 7 lepas. yang aku pegi 2 minggu tu. Alhamdulillah!!!

Aku happy dengan kehidupan aku bersama anak2, aku bersyukur dengan semua kurniaan Allah pada aku . Tahun ni banyak sungguh yang Allah beri pada aku, dapat naik pangkat, pindah Kuantan, duduk rumah sendiri, dapat baby, lulus exam..aku kena ingat dan bersyukur dengan semua ini, bukan gundah gulana dengan 1 dugaan yang Allah beri pada aku. Mudah sangat aku lupa kan..MasyaAllah.

Semua ni pinjaman kan..kalau Allah nak tarik, sekelip mata pun dia boleh tarik. Aku kena sedar hakikat tu. Jadi aku akan terus berdoa pada Allah untuk beri apa yang terbaik untuk aku dan anak2. Aku kena ingat Allah beri apa yang aku perlu, bukan apa yang aku nak..

Wednesday, November 24, 2010

GIGIH



Ya..ini juga saat2 yang indah dan membahagiakan. Buat chocolate chip muffin untuk kudapan keluarga. Ya.makngah tetap gigih walaupun dalam pantang! berbunga hati bila tengok anak-anak makan dan minta ibu buat lagi.

First batch aku letak adunan separuh cup je, sebab nak bagi dapat banyak, tapi tak cantik. second batch aku letak hampir penuh. haaaa cantik naik gebu kan..

Tuesday, November 23, 2010

ADA BENARNYA

SETIAP YANG INDAH BELUM PASTI BAHAGIA

Saturday, November 20, 2010

NO 1

Memperkenalkan Riefqi pada auntie dan uncle..

Sejurus keluar dari labour room
30 hari..
Ok..cerita lain plak..Sabtu lepas Konvokesyen Tadika Arief. Alhamdulillah exam kali ni Arief dapat nombor 1 dan dapat hadiah untuk peratusan tertinggi bagi semua subjek. Ya aku bangga walaupun cuma Tadika. Itu kan permulaan yang bagus untuk dunia persekolahan sebenar yang dia akan hadapi tahun depan.
Kalau la aku dapat pegi kan best. Dia pergi dengan ayahnya je. Aku tengok gambar ngan video je. Orang lain mungkin dah huha huha kesana sini lepas bersalin sebulan. Aku ni orang zaman dulu haha..selagi belum habis pantang memang aku tak keluar kalau takde hal penting.
Adneen makin manja. Takpe la..nak adjust dengan adik kan. sebelum ni dia la yang manja, kali ni rasa diketepikan agaknya. Sedaya mungkin aku layankan la anak dara sorang tu. Rajin sangat nak tolong mandikan adik.
Riefqi dah 5kg! terasa sungguh bila pangku untuk mandikan dia. Alhamdulillah sangat senang dijaga, tak banyak kerenah. Nak kena beli baju lagi ni..persiapan musim hujann dan nak duduk taska nanti. Kengkadang aku rasa kesian ngan dia. Umur 2 bulan dah kena duduk taska. Tapi nak buat camne..kalau suami kaya raya memang aku rela duduk rumah.
27hb ni, insyaallah aku buat kenduri aqiqah untuk Riefqi. Kali ni kat rumah sendiri jadi aku guna khidmat katering je la. Masa Arief ngan Adneen dulu buat kat rumah emak, jadi masak gotong royong. Kali ni goyang kaki je. kambing pun aku bagi jek kat katerer minta masakkan.
Aku bersyukur gak adik-adik ipar aku yang banyak tolong. Buatkan goodies bag, bunga telur, sampai sewa khemah ngan siap nak buatkan pelamin baby. Aku ikutkan je..lagi aku suka sebab ramai yang ambil berat pasal aku kan.
Oh..Raya aidilaha tahun ni sangat la simple. Kat rumah aku memang tak buat apa langsung. pagi raya terus pegi rumah adik ipar berkumpul. Orang makan sedap2 aku tengok je la huhu..

Monday, November 08, 2010

I WANT TO BREAK FREE

I want to break free
I want to break free
I want to break free from your lies
You are so self satisfied I dont need you
I've got to break free
God knows God knows I want to break free

Tuesday, November 02, 2010

MENU BARU

Pantang kali ni kan first time jumpa makanan yang mak mertua aku biasa makan masa pantang. Yang aku tak pernah tau boleh dimakan dan yang aku tak pernah jumpa pun. Tapi sedap hehe..nanti aku amik gambar lah ya..kamera aku ada sikit masalah. ya dah 3 gambar aku hutang ya..Gambar Riefqi, ngan 2 gambar makanan tu..

Bayam Paksi.
Riefqi kena jaundis. bacaan memula tu 198..pastu ummi pun kutip pokok bayam paksi untuk aku buat ulam. Rupanya kat laman rumah aku pun banyak haha..yang selama ni aku bantai cabut dan buang. Sedap rasanya, ada sikit macam rasa daun pegaga. Daunnya berbulu ket dan ada bunga warna ungu.

Ladu
Bukan ladu kuih tradisional kaum India tu. Ni ladu kuih tradisional Kelantan. Tepung pulut yang dimasak ngan rempah ratus. Rasa pedas2 macam jamu sket. Suprisingly aku suka plak rasanya. macam bubur As-syura pun ada gak. Ummi kata untuk hangatkan badan dan tambah susu badan.

Kak PB tanya aku, aku makan ubat apa dalam pantang ni. Sebenarnya takde la ubat specific aku makan. Ubat periuk ke, jamu ke aku tak makan sebab Riefqi ada jaundis kan. Aku cuma ambil kapsul manjakani dalam 10 hari pertama tu (2 biji pagi dan malam) untuk mengetatkan apa yang longgar kan hehe..pastu aku ambil Jus Bidadari. Aku mula amalkan bidadari ni masa keguguran tahun lepas. alhamdulillah aku rasa ok.

Pejam celik pejam celik dah 18 hari usia Riefqi. Malam pun tak meragam sangat..lega aku. cuma kerap bangun menyusu. Satu cabaran untuk aku buat stok EBM. Tapi itu bukan alasan kan..

Tuesday, October 26, 2010

BERAT

Ok bercerita pasal berat. Pagi tadi timbang. Lagi stgh kilo dapat balik berat sblm mengandung. Aku bukan la ringan sangat tapi aku tetap happy. Mujur jugak cuma naik 8kg sepanjang pregnant kan. So kena usaha dalam pantang ni untuk turunkan beberapa kg lagi. Ambil peluang dengan diet dlm pantang dan breastfeeding.

Semalam nurse dtg rumah. So timbang berat Riefqi juga. Dah 3.9kg. Tu diaaaa naik 400g dalam masa 10 hari. Khasiat susu ibu katanya kan. Tadi pi klinik cek jaundis dia. Alhamdulillah dah turun dan doktor kata tak perlu datang dah. Lega ibu.

Minggu depan dah boleh start sesi pumping untuk stok susu. Sehari dapatt 3-6oz pun dah cukup. Riefqi kuat menyusu jadi aku tak expect hasil perahan banyak macam waktu Adneen dulu. sekali menyusu memang borong haha..Aku harap kali ni pun aku dapat menyusukan dia selama 2 tahun macam abang ngan kakaknya. InsyaAllah.

Oh..Riefqi akan dapat sepupu baru bulan 6 tahun depan. adik ipar aku pregnant anak ke-empat. Tahniah Mazlina & Jefri..harap sangat dapat anak perempuan sbb semuanya hero.

Ada yang tanya menu aku masa pantang. Aku ni senang je, pagi milo ngan roti 2 3 keping. Kudapan ngan buah/air soya. Tengahari nasi, sayur rebus ngan ikan bakar, petang air milo/soya/biskut. Malam repeat tengahari. Yup aku makan buah dan sayur. kena tangok juga ketahanan diri dengan makanan yang kita ambil. trial and error konsepnya. Aku try makan epal tak boleh..rasa mcm menggigil. So aku makan buah lai/pear/limau bagi tak sembelit. Tau fu fa dan tempe pun aku makan. protein untuk penghasilan susu kan. Air masak minum selalu. Lain orang lain la menunya. aku selesa dengan menu ni sejak anak pertama.

Mujur mak ngan mak mertua aku tak kisah sangat. Ikut la mana yang rasa boleh makan katanya. jangan ngengada nak makan benda pelik2 sudah hehe..cuma adala satu dua benda yang mcm beza sikit. Ye la..mak aku jawa, mak mertua aku kelantan kan..aku amik tengah2. senang.

Friday, October 22, 2010

BERPANTANG

Hari kelapan berpantang. Aku ni sangat la beruntung. Kedua-dua mak aku ada untuk jaga aku. Mak mertua aku yang paling sibuk setiap hari, dia la yang rebuskan air mandian, masakkan menu aku, buat kerja rumah dan sempat pulak kerjakan tanah belakang rumah aku ni. dah siap tanam kacang panjang, jagung, lengkuas, halia dan pisang jugak. Dah dapat geng pun, makcik jiran belakang rumah.

Mak aku plak part urut aku dan mandikan Riefqi. Kerja aku cuma susukan Riefqi dan makan je hehe..

Berat aku dah hilang 7kg. lagi sekilo dapat la berat sebelum mengandung. dengan diet dalam pantang yang aku makan sekarang, dengan breastfeeding insyaallah aku boleh lagi ringan dari sblm mengandung dulu kan..InsyaAllah. Chaiyok angah!

Abang ngan kakak punya penerimaan terhadap adik baru sangat beza. Abang Arief sayang sungguh pada adik. Cium asal ada peluang, cerita ngan adik, plan naik basikal dan main bola..ye la dapat adik lelaki kan. Teringataku masa dia lawat aku kat spital jumaat lepas. Aku cakap dia dapat adik lelaki. Dia salam aku, cium pipi aku pastu cakap "terima kasih ibu, bagi abang baby boy" terharu ok!

Kakak Adneen jenguk-jenguk camtu je. Tegur2 baby, cium2 baby. Tak passionate macam abang Arief la kiranya. sama la macam masa Arief dapat adik masa dia 3 tahun dulu. Asalkan tak smackdown adik dia sudah la..

Abang plak..masih la kekok dukung baby. Padahal anak dah 3 haha..dukung kejap2, cium acap2 la...aiiii takkan cium anak je kan, ibu yang melahirkan zuriat dia ni pun deserve kisses jugak. So setiap kali cium anak tu ibu pun dapat la...kan aku cakap..biar Riefqi jadi jambatan kasih kan..

Thursday, October 21, 2010

MUHAMMAD NADZHAN RIEFQI

Terima kasih atas semua ucapan hari lahir dan ucapan tahniah atas kelahiran anak ketiga aku minggu lepas. Dah seminggu baru nak update katanya. Malas pun ya haha..

Ok la.. mcm biasa kena tulis kronologi kelahiran putera aku ni kan. Riefqi lahir 15hb pukul 2.34 pagi jumaat. Berat direkod 3.58kg dan 51cm tinggi.

Aku amik cuti masa birthday aku 14hb tuh. Petang tu aku rasa sikit contraction dalam selang 20 minit dan ada tanda sikit. So pegi la spital memandangkan aku pun dah overdue kan. Doktor cek jalan dah buka 3cm so masuk wad lah. Yang magiknya masuk wad jek contraction terus takde sampai la tengah malam. Langsung takde!

12.30 mlm lebih kurang baru ada contraction balik. So harapan nak kongsi birthdate ngan baby tidak la kesampaian kan. By 1.30am dah makin intense, aku tekan loceng panggil nurse. Cek jalan dah 6cm. So masuk la labour room. Cerita dalam labour room yang biasa-biasa je. Ye la.. sakit dan tahan sakit sementara nak tunggu right time utk push.

Few minutes lepas doktor pecahkan air ketuban, baby riefqi pun lihat dunia dengan sekali push alhamdulillah. No episiotomy this time. Sangat bersyukur. Lepas first contact, uri keluar, jahit sket sbb ada tear dan breastfeeding, aku pun masuk balik wad dalam pukul 4 pagi camtu.

Aku puji pengendalian kat labour room ngan wad bersalin kat HTAA ni. Sangat efisien dan patient friendly. Sokongan untuk ibu dalam labour room sangat bagus..tak la terbiar sorang2 menahan sakit nak bersalin kan. Pastu coaching utk push pun takde la mcm sukaneka haha..

Tengahari jumaat tu aku dah dibenarkan keluar pun. Siap sorong sampai kereta ok..2 thumbs up! Sapa kata hospital gomen tak kompeten patut cuba dulu la..dedulu mungkin la..sekarang ni dah beza.

So itu la cerita kelahiran baby riefqi. Aku bersyukur sebab kelahirannya dipermudahkan Allah. Dalam seminggu ni pun takde la dia meragam sangat. Berjaga malam tu biasa cuma takde la buat konsert. Pusat pun dah tanggal semalam. Cuma ada sikit jaundis la..

Gambar ada cuma belum load. Nanti la aku upload untuk tayangan umum ya.. sekali lagi terima kasih atas ucapan tahniah yangtak henti2 masuk inbox/sms dsb. Doa akujuga macam kalian, agar kelahiran Nadzhan Riefqi akan menjadi jambatan kasih dalam keluarga kecil aku ni.

Monday, October 11, 2010

OVER DUE

Patut semalam due date aku. Tapi baby ni suka duduk dalam perut ibu dia. So doktor bagi extension of time sampai 16th nih. Kalau tak bersalin gak maka kena la serah diri by 17th. Agaknya nak kongsi birthdate ngan ibu on the 14th kot.. tak kisah la, tau la bila dia nak keluar jumpa ibu, ayah, abang dan kakak.

Ada yang tanya kenapa tak minta induce je. Alahai..tak sanggup aku nak menanggung sakit disebabkan nak tarikh 10.10.10 tu. Bukan penting pun dalam urusan seharian ye tak.

Disebabkan overdue ni gak maka abang tak jadi la ke Singapura untuk program basikal ngan Exco Pelancongan Pahang. Kira blessing in disguise la plan tak jadi ni kan. Maka tak jadi juga plan orang lain kannnn...hikmah tu!!!

Masih tak bercuti walaupun ramai yang suggest aku lepak kat rumah. Perjalanan ke hospital dari opis lagi dekat banding dari rumah. Bukan ada benda pun boleh buat kat rumah. Baik buat kerja yang mana boleh. Amik extra cuti lepas bersalin lagi bagus rasanya.

Kasut roadbike Bontrager Woman specific design yg aku order dah sampai..another reason to celebrate..yeahooo

Wednesday, October 06, 2010

PEMANDU

Jarak perjalanan dari rumah aku ke opis tak la jauh sangat. Aku kena lalu jalan utama iaitu Bypass Kuantan- Terengganu yang ada 2 lane. Biasa la tu 2 lane kan. Cuma yang aku selalu bengang ialah perangai 'comel' pemandu2 kat sini. Bawak kereta macam makan angin, macam cari rumah sewa, macam kura-kura tapi guna lane kanan. kan menyusahkan pemandu lain yang lebih laju. kalau dah bawak slow tu tolong la guna lane kiri. Bila aku bg lampu tinggi minta ke kiri buat bodoh jer..aku plak kena memotong ikut kiri.

Tidak la aku bawak keter macam pelesit, cuma lebih laju daripada pemandu2 ni je. Aku bersangka baik la...mungkin tak biasa dengan laluan 2 lane kan. Aku ni dlm 5 tahun lepas ikut highway 3 lane pi kerja..
Kat Kuantan ni banyak signboard yang best, aku respek kat JKR la sebab come out with the idea..antaranya kan :-

"Tak rasa bersalah ke potong Q"

"kalau perlahan tolonglah ke kiri"

" saya pemandu yang degil kalau ikut jalan ini"
Jadi pemandu2 slow di lorong kanan tu samada tak reti membaca atau pun tak paham apa yang dibaca...


Anak dara ibu yang vouge macam ibu hehe..gambar raya pertama lepas tukar baju. Tau la budak2 mana tahan pakai baju kurung lama2 kan..
Due date Ahad nih..member2 aku cakap mintak induce la untuk dapatkan tarikh 10/10/10..tapi aku tak nak la..tau la baby bila nak keluar..GL pun dah amik. takut tak sempat plak haha..wah! sudah upgrade ke Wad kelas 1 (bilik seorang)..kan nikmat yang aku kena syukuri tu..alhamdulillah.

Monday, October 04, 2010

MEMUJUK HATI

Aku sangat beruntung dikurniakan ramai sahabat yang perihatin dengan masalah aku. Hati aku semakin tenang bila tak putus-putus ditiupkan semangat dan kata perangsang oleh sahabat-sahabat yang memahami. Keluarga mertua pun sangat menyokong aku..InsyaAllah..aku tetap akan kuat mendepani masalah aku. Allah takkan menduga aku diluar kemampuan aku untuk menghadapinya kan.

Yang mencebik dan bagi komen sinis pun ada tapi aku tak salahkan mereka. Pendapat mereka pun aku terima juga. Yang terlibat ngan masalah pulak senyap membisu hehe..kalau dulu selalu gak berhubungan ngan aku melalui komen/sms menyakitkan hati. Takpe la..aku tetap akan senyum macam selalu-selalu juga.

Aku ada lebih sebab untuk bergembira. Aku dah menghuni rumah sendiri, cahayamata ketiga yang bakal lahir, surat pengesahan elaun pemangkuan dan insyaAllah keputusan exam hari tu..tengok betapa nikmat Allah yang aku wajib syukuri kan...Alhamdulillah.

Ok tutup cerita ni sampai aku lepas pantang...

Oh..semalam rumah terbuka adik ipar aku. Mak buyung datang untuk makan je. Menu yang superb! Lepas tu pegi rumah terbuka budak basikal plak..tu pun dah nak maghrib.

Minggu ni dah 39 minggu. Perut pun dah start sakit main2. Due hari Ahad ni. Aku harap sangat baby cepat lahir..berat sangat dah rasanya haha..

Pegawai yang bersalin bulan 8 aritu pun dah masuk opis hari ni..kira pass batonlah kan. Haritu aku tanggung kerja dia (woohoo..makcik nunggu elaun tanggung kerja 2 bulan masuk akaun), pasni dia tanggung kerja aku plak. So minggu ni nak siapkan serba sikit nota serah tugas yg mana patut la..

Thursday, September 30, 2010

AIR COND

Mak aku kan dah duduk ngan aku sejak 2 minggu lepas sampai la aku habis pantang nanti. Kesian tengok mak aku tidur dalam keadaan kurang selesa sebab panas. Pasang kipas pun berbahang juga. Sapa duduk rumah batu tau la keadaannya bila malam. Lagi plak rumah aku tu corner lot yang menghadap matahari petang (ye kena propa haha)..

Memang ada cadangan nak letak second unit of aircond kat bilik Arief in the near future. Ni sementelah emak dah duduk ngan aku, dan cucu2 dia pun tidur sekali ngan dia kat bilik tu maka aku pun beli la. Semalam dah siap pasang. Aku beli yang inverter juga. Mahal sikit tapi in long run jimat kat bil elektrik.

Walaupun mak cakap dia tak kisah pun sbb boleh bukak tingkap, tapi sebagai anak aku rasa amatlah tak patut membiarkan mak aku tidur kurang selesa sedangkan aku selesa kan..

Wah sangat excited anak sulung aku cerita ngan makcik pakcik dia pasal bilik dia dah sejuk. Abis la kredit tepon dia. Akuuuu jugak kena top up hari ni. Yer anak sulung aku ada henpon. Tu pun aku bagi yang aku dapat free masa beli aircond bilik aku few months back. Kengkunun hadiah dia exam dpt no. 2 hari tu la..

Wednesday, September 29, 2010

LANTAK LA

Rasanya semua pernah rasa perasaan ni..perasaan yang cakap "lantak la apa nak jadi pun, aku dah tak kisah!" Ye..aku pernah beberapa dilanda perasaan tu. Tengah marah, bengang, sentap kan..biasa la..nanti dah rasional semula ok la, macam selalu-selalu.

Nak selesaikan benda yang kita anggap masalah bukan mudah lebih-lebih lagi kalau ia melibatkan orang lain, kalau ia bukan disebabkan oleh kita tapi kita yang mungkin menanggung akibat kalau tak diseesaikan segera. Aku pun hadapi dilema camni. Memang serabut otak..adehhhh. Pastu lagi parah kalau kita sorang-sorang plak yg cuba nak selesaikan. Lagi serabut otak. Akibatnya kerja kat opis ngan kat rumah pun terjejas. Kesihatan pun mungkin terjejas juga.

Yang boleh kita buat sebagai Hambanya ialah pasrah dan redha dengan apa yang terjadi. Terima apa yang berlaku sebagai ketentuan dan ujian untuk tengok sejauh mana iman kita kan. Ujian ni bukan datang dalam bentuk musibah je, kekayaan dan kejayaan pun ujian juga kalau kita tak reti2 nak bersyukur.

Tapi ujian yang didatangkan dalam bentuk manusia2 musibatun (ini pinjam term sorang blogger yg aku baca..tak ingat plak namanya) la yang paling susah nak handle kan..masa ni la sokongan dari keluarga dan sahabat handai yang memahami amat diperlukan.

Jumaat minggu lepas aku pergi Jabatan Agama Islam Pahang. Kengkadang kita perlukan bantuan orang luar yang arif dalam hal-hal berkaitan masalah kita untuk kita rujuk kan. Ramai yang terkejut dengan keputusan aku ni. Ya..aku sendiri pun terkejut dengan keputusan aku. tapi sebab dah lama sangat aku cuba bersabar, cuba selesaikan dalam kapasiti dan kebolehurusan aku dan masih gagal maka kali ini aku cuba option ni pula.

Allah permudahkan urusan aku dengan temukan aku pada pegawai yang sangat bagus. Alhamdulillah nasihat dan cadangan yang diberikan berdasarkan permasalahan yang aku utarakan beserta semua dokumen dan bukti sokongan akan aku jadikan panduan untuk menyelesaikan masalah aku. Dia kata memang kita kena redha dengan ujian Allah tapi dalam masa yang sama kena usaha untuk kebaikan akan datang. Dalam hal ini, masa depan aku dan anak-anak.

Pegawai yang baik tu minta bertenang dan tangguhkan dulu apa2 urusan berkaitan dan fokuskan tenaga aku untuk menerima kehadiran orang baru. Betul! Itu fokus utama sekarang. Lepas 2 bulan nanti, lepas dah mula bekerja, baru alih fokus semula. Buat satu-satu biar tak serabut otak..kang meroyan kang sapa nak jawab?

InsyaAllah..kalau selama hampir 3 tahun aku boleh bersabar, setakat 2 atau 3 bulan lagi aku mesti boleh sabar...

Monday, September 27, 2010

BATTLE AND WAR

"It"s ok to lose a battle but end up winning the war"

Heroin kena la kalah dulu kan, pastu menang dengan bergaya..

Sabtu lepas beli persiapan utk baby. Aduhai mahal betul harga barangan baby sekarang kan. Aku beli yang mana perlu je pun. Lepas lahir nanti pun boleh beli lagi kan. Jangan membazir tak tentu hala sebab baby ni cepat besar. Kang 2 bulan dah tak muat baju new born tu.

Minggu ni sesi merabak poket lagi nampaknya. Memandangkan emak duduk ngan aku sekarang, dan dia tidur ngan anak sulung aku, jadi plan letak second unit of aircond kat bilik Arief kena dipercepatkan lah. Kesian mak aku panas tidur malam2 kan, aku plak sedap tidur sejuk.

Minggu ni dah masuk 38 minggu. Oh berat aku naik juga sekilo akhirnya. tapi mungkin sebab aku makan tengahari dulu sebelum pegi antenatal checkup haha...so kenaikan adalah 7kg secara keseluruhannya..aku dah rasa tak sabar nak bersalin!

Friday, September 24, 2010

MAKAN MAKAN

Seminggu ni mmenuhi undangan rumah terbuka hari raya kengkawan. Harus hadir sebab hormat jemputan yang dihulur.

Malam tadi ke open house Abg Rahim. Dia buat depan kedai basikal dia je. Bagus idea kan, untuk kembangkan bisnes. Masakan nasi briani yang superb dan ada kambing panggang juga. Kenyang aku.

Minggu ni sesi merabak poket untuk baby yang anytime soon akan pop out. Ramai cakap kenapa lambat sangat. Ye mungkin lambat pada sebilangan orang tapi pada aku tak pulak. Cuma akan beli keperluan asas saja untuk hari-hari awal kelahiran. Bayi ni cepat besarnya, kang beli banyak2 sebulan dua dah tak muat pulak. Bila baby dah menginjak bulan nanti boleh beli lagi. Dah anak ketiga jadi keterujaan tu dah kurang kot. Belian pun on need basis saja.

HATI TENANG

Semalam berborak lama ngan kawan maya. Lega perasaan lepas dapat bercerita dan berkongsi rasa. Ya..aku patut channel energy aku pada anak yang bakal lahir ni. Itu kan rahmat dan rezeki Allah yang sangat besar, yang bukan semua orang berpeluang menikmatinya. Hal yang lain-lain tu tolak ketepi dulu.

TAK SERIK - DRAMA RAYA SEBABAK

Mereka kantoi lagi! Masih tak serik2 walaupun sudah berkali-kali kantoi. Ye lah..tepuk sebelah tangan masakan berbunyi. Kali ni bersemuka dengan ayah dan ibu..dan seperti dijangka, memang tidak direstu. Teruk juga kena basuh, kena bambu. Kalau lekat kat kepala bagus lah, kalau tidak dan masih nak meneruskan permainan pun terpulanglah...bak kata Nabil "lu pikir la sendiri" yang jadi mangsa tetap tidak tergugat andai apa2 berlaku. Itu pasti kerana selama ini pun berdiri atas kakinya sendiri tanpa ada bantuan sesiapa pun...walaupun si pelaku itu!

Tuesday, September 21, 2010

RAYA 2010


Tahun ni tema purple. Semua adik beradik ada. Angah at 36 weeks..ramai cakap muka aku cengkung sikit. Tapi tetap menten ayu kan haha..





Nenek, Arief, Adneen dan Tasya (anak sedara adik ipar aku)
More pictures later, bila adik ipar aku siap edit.

EMAK DAN UMMI

Aku kan dah consider menunggu hari kan..doa aku tiap hari semoga kelahiran baby ni dipermudahkan urusannya, dan semoga baby ni menjadi penyambung kasih sayang dalam keluarga kecik aku.

Sabtu lepas, abang aku tidur kat rumah sbb hantar adik aku balik Kuala Rompin. Of course emak ikut sekali. Memang cadangnya emak akan tinggal ngan aku masa aku berpantang nanti. Punya la aku seronok sebab emak ambil keputusan untuk terus duduk ngan aku dari aku menunggu hari ni. Senang katanya..kang dibuatnya aku sakit bersalin tengah malam, sapa nak jaga cucu2 dia sementara aku kat spital. Alaaa..dia risau cucu2 dia rupanya.

Malam tu aku bawak emak pi raya umah mertua dan adik2 ipar aku.

Anak2 aku pun seronok sangat. Arief dah start tidur ngan nenek sejak malam ahad lepas. Adneen aku angkat masuk bilik lepas dia lena. Kesian plak kat nenek kena tengok 2 cucu nakal tahap mak buleh jadi tarzan nih..

Oh..mak mertua aku pun cakap nak duduk rumah aku masa aku dalam pantang. Wah!! lagi seronok kan, 2 ibu jaga sorang anak. Untungnya aku jd menantu ummi ye..kiranya aku berpantang nanti dengan gabungan tradisi jawa dan kelantan la ye..tak kisah la..

Minggu lepas, masa cuti Hari Malaysia tu, aku masa laksa penang untuk adik2 ipar dan kengkawan basikal abang yg datang beraya. Orang sibuk makan, ummi tanam pisang. Geram tengok kawasan rumah katanya. Aku cakap tanam la apa nak tanam ummi..tanah tu lapang. Rasanya lepas ni penuh la backyard tu ngan segala neka tanaman.

Lepas tu aku cakap..kalau la dapat makan nasi kerabu ummi buat mesti best raya2 ni kan. Tell u what guys..hari Sabtu tu masa adik ipar aku buat rumah terbuka..ummi masak nasi kerabu..wahhhh 2 pinggan aku belasah! Nasi kerabu dia memang sedap! sambil aku makan tu ummi cakap kat tetamu2 dia "ha ni masak nasi kerabu sebab menantu sulung ni nak sangat makan sblm bersalin, tapi dia ni makan tak letak sambal, budu pun kena masak dulu" Adik2 ipar aku pun.."haa makan jgn tak makan kaklin..menu ni spesel sbb klin rekues tau"

Memang bahagia bila diri diterima dan dilayan macam anak sendiri oleh keluarga mertua kan..itu la pentingnya restu dalam menjalinkan hubungan betul tak..

Monday, September 20, 2010

SHORT ENTRY

Hari pertama ke opis, terus pi mesyuarat kat pejabat Tanah Kuantan.

Cerita raya yang biasa2, cuma seronok sebab tahun ni semua adik beradik dapat berkumpul. dapat juga ambil potret keluarga. Adik ipar aku memang photographer..untung hehe..nanti aku nak tepek kat sini..

Ada juga cerita tak berapa best masa raya ke-empat yang membuatkan hati aku kembali terusik. tapi takpe..not worth my time lah nak pikir2 semua benda tu. If its meant to be then its meant to be..kalau tak maka tak lah...

Anak2 pulak bersilih ganti tak sihat. Penangan cuaca panas kat Klang dan main bunga api tak hingat dunia la kot. Demam, batuk dan selsema.

Nak tepek gambar anak2 lah..yang adik ipar aku amik. Ye..anak2 aku memang comel dimata aku. Mereka berdua ni la sumber kekuatan aku dalam hidup ni...





Kandungan aku dah 37 minggu. Dan dah 2 bulan jugak berat aku tak naik2. So tetapla kenaikan sebanyak 6kg sepanjang pregnant ni. Minggu lepas pi scan. Berat baby approximately 3.1kg at 36 weeks. So tolak tendang terajang mungkin berat lepas bersalin nanti lebih ringat dari sebelum mengandung dulu. Makcik suka hehe...

Tuesday, September 07, 2010

SALAM AIDILFITRI

Hari ni hari terakhir kerja. Esok lepas berbuka akan bertolak balik ke Klang. Patutnya tahun ni giliran Kuantan tapi abang ajak raya kat Klang. I happily obliged hehe..

Balik esok banyak gak bekalan aku bawa. Ada daging rusa untuk dibuat rendang dan ofcourse ketupat daun palas ibu mertua yang superb itu.

Dikesempatan ini Angah menyusun 10 jari memohon ampun dan maaf andai ada terkasar bahasa, tersalah kata disepanjang perkenalan kita dalam ruang maya ni. Semoga Aidilfitri tahun ni membawa seribu satu kebaikan kepada semua. InsyaAllah.

Yang akan balik kampung, berhati2 la di jalan raya ok..


SALAM AIDILFITRI DAN MAAF ZAHIR BATIN DARIPADA KAMI SEKELUARGA

MAZ*LAN
HAS*LINA
A*RIEF
AD*NEEN

Monday, September 06, 2010

RENCAM

Entry cacamerba, campur2 kekdahnya..

Iklan Raya TV*3

Terkejut aku tengok iklan raya tahun ni. Raya ke Krismas? Siap terbang2 Pak Aji tu..Rasanya dah heboh pun satu Malaysia kan. Aku pelik gak, untuk stesen Tv yang dah bertapak berpuluh tahun takkan banda kecik camtu pun tak terfikir kan. Sensitiviti masyarakat kena jaga. Aku suka iklan Petro*nas. Kreatif macam biasa. Iklan Ma*xis buat aku sebak. Tapi kenapa iklan tibi tiga camtu? alahaiiii

KEK


Semalam aku berbuka kat umah adik ipar. Asyik buat creme caramel je, macam boring plak eh..jadi aku pun buat chocolate moist cake. Disebabkan aku malas buat versi bakar, maka aku buat versi kukus dalam cup yang comel2. sekali tak cukup cup laaa..lebihan adunan tu aku buat dalam loyang je. Alhamdulillah licin. Seronok bila makanan yang kita masak tu habis dimakan.

Lepas buka aku lepak ngan mak mertua aku sambil adik2 basuh pinggan mangkuk. Hahaha derang ni baik ta, bagi can kat mak buyung ni. So aku lepak la ngan ummi sambil dia buka daun palas nak buat ketupat. Aku order dah 3 kilo. So Rabu ni aku bawak balik pulut yang dah siap dikukus. Aku cuma perlu bungkus je dalam daun palas tu dan masak kejap. Walla..ketupat yang superb. Ummi punya ketupat tahan lama. Setakat 3 hari masih elok tak berlendir.

Dalam pukul 10.30 mlm baru gerak balik rumah, lepas bebudak puas main bunga api ngan sepupu2 derang. Aku ngan abang..kejar tengok Astro Super Sport, ada Tour De Spain. Oh cakap pasal basikal ni kan..kasut roadbike aku dah sampai yeahooo.. Bontrager women specific design. Harga RM740. Early birthday present la kiranya hehe...tak sabo aku weh nak kayuh..

Rumah

Perabot dah masuk sikit2 ikut kemampuan la. Langsir pun dah beli, yang ready made je dari Kam*dar. Ni bahagian depan bila masuk je rumah. Tempat abang ngan member2 dia lepak. Kerusi tu aku beli clearance stock RM300 je. Divider + console tu pun sama, buat tutup ruang bawah tangga tempat simpan basikal. Konsep minimalis kan.. Bunga tu ihsan adik ipar aku hehe..

Nanti aku snap gambar ruang tamu maha simple aku plak..pun dapat set sofa promotional price. Memang berbaloi.

Friday, September 03, 2010

KARTUN GANAS

Bila ada kanak2 ribena kat rumah saluran Astro Ceria memang banyak menolong terutamanya bila ibu sibuk kat dapur. Kengkadang ibu join jugak la ngan anak2, just to spend some quality time ngan derang ni.

Banyak gak la kartun yang aku tengok dan naik hafal cuma ada satu kartun yang aku betul2 tak berkenan jaln ceritanya. Asarichan tajuknya. Cerita pasal kehidupan sorang budak pempuan bernama Asari ngan mak ayah dan kakaknya.

Yang buat aku tak berkenan tu sebab banyak sangat adegan gaduh adik beradik tahap sepak terajang melekat ke dinding, ya mungkin boleh dianggap normal kot gaduh adik beradik. Ada gak adegan mak dia sepak adik beradik tu ok!

Memang la cuma kartun tapi aku nampak pengaruh tak baik yang dibawa ke dalam pemikiran anak2 kecik yang tabiatnya suka meniru kan. Tak mustahil bebudak ni akan anggap apa yang dipaparkan tu boleh dilakukan dalam kehidupan bekeluarga yang sebenar. Dibuatnya adegan sepak terajang tu ditiru..aduhai..

Kalau cerita Ultraman lawan rasaksa tu takpe gak.

Jadi aku dah mengharamkan anak2 aku tengok Asarichan. Aku pesan kat Arief kalau ada cerita tu tukar channel kartun lain. Aku pesan kat dia nanti kalau Adneen selalu tengok, dia pun perangai mcm tu jugak nanti, tendang2 adik ngan abang. Semalam aku tengok Arief pantau apa yang adik dia tengok. Lepas abis satu cerita dia tengok info. "Nanti kalau info cakap asarichan, abang tukar ye ibu" "ok abang..camtu la jaga adik" aku cium dia sekali...wah suka sangat dapat upah cium.

Oh..semalam aku MC. Masa antenatal checkup kelmarin, berat aku statik, bp ngan hb rendah. Jadi doktor nasihat supaya tak puasa dan duduk rilek kat rumah sampai hujung minggu sblm cek semula minggu depan. Aku ni degil, duduk sensorang kat rumah pun boring kan. Jadi aku MC semalam je. Hari ni datang opis gak. Cuma aku dah raya la huhuhu....untuk keselamatan anak dalam kandungan, aku redha je la...

Wednesday, September 01, 2010

PELITA RAYA

Gril dah siap pasang. Baru tenang hati bila tinggalkan rumah. Lagi2 nak balik lama ni kan. Untuk RM4k aku puas hati la dengan penghasilan dan pemasangannya.

Semalam sambil nengok derang pasang gril, aku buat creme caramel 4 sarang ( 2 adunan setiap sarang), bawa ke rumah pak mertua aku untuk majlis buka puasa. Selera sungguh aku makan mlm td sebab lauk2 kampung. Singgang ikan aya, pucuk ubi rebus, sambal mangga dan ikan goreng. Ada la menu sampingan lain yang adik2 ipar bawak.

Baliknya beli minyak tanah, semangat nak pasang pelita kan. So dengan gigih la pasang pelita. Tapinya baru pasang 5 minit dah padam. Angin kat kawasan umah aku ni kuat. Malas la plak nak idupkan berkali-kali. Anak2 dah rekues bunga api. Adehh mana la nak cari. Bebudak kan, memang itu la seronoknya raya pada mereka pun.

Tetiba rasa syahdu plak. Teringat arwah ayah yang memang semangat part2 pasang pelita ngan layan anak2 main bunga api ni, sambil dia isap rokok, minum kopi atas pangkin kat umah, nengok2kan anak2 main. Habis sebatang..sebatang lagi bunga api dicucuhkan. Tak pernah diberi anak2 cucuh sendiri. kalau bunga api yang batang besi tu, dia petikkan pelepah pisang untuk cucuk batang bunga api tu. Kalau bunga api tu tak terbakar dia terus buang. takde la try2 cucuh gak. Ya allah, rindunya aku pada arwah..dia meninggal dunia 14 Syawal.

Mak bapak sekarang berapa ramai buat camtu? pantau anak2 masa main bunga api. Yang banyaknya aku tengok anak2 main ikut suka je kat luar rumah. mak bapak dalam rumah tengok TV. Agaknya tu yang tetiba anak lari masuk rumah muka pecah/ jari ilang..nauzubillah. Pengawasan tu yang penting kan.

Alhamdulillah cuti raya pun boss dah approved. Lama gak aku cuti, dari 8-19 September. Sebab utamanya Taska bukak 20hb. Dah mana nak letak anak2 kan. Ada hikmah juga tu. Boleh raya puas2. Pastu ada la dalam 20 hari sampai aku due. Kalau betul sampai due la. Mana tau bersalin awal ke kan. Bukan boleh jangka benda2 camni...

Disebabkan berat aku turun kan..kena la repeat Klinik petang ni..chow!

Monday, August 30, 2010

IFTAR MARATHON

Ha..jgn terkejut baca tajuk. Bukan makan tak berhenti2 tapi sepanjang ujung minggu sampai la ujung minggu ni memang iftar bejemaah je kekdahnya.

Hari Jumaat nan silam abang ajak geng2 seperbasikalan datang buka kat rumah sekali lagi. Yang mana2 tercicir minggu sebelumnya la tu. Gigih mak buyung memasak sorang diri untuk 30 orang makan ok. Serius ni! Aku masak gulai kawah 3 kilo daging, goreng ayam berempah 4 ekor , siakap masam manis 5 ekor, goreng sayur campur, sambal belacan dan puding caramel 3 sarang. Start memasak dalam pukul 3 la camtu.

Pelikkan apasal banyak sangat..dah tau la bebudak basikal, tekak sorang2 bukan mcm tekak kita. Badan je kecik haha..alhamdulillah semuanya licin.

Hari Sabtu chef memasak lagi untuk berbuka ngan adik beradik ipar pulak. Aku kan kakak ipar mithali dan kesayangan kan, kena mula la..menu repeat je haha..malas nak mikir menu lain. Kali ni walaupun yang hadir tu lebih kurang sama tapi kuantiti masakan dikurangkan sebab semuanya manusia normal. Part mengemas adik2 ipar aku setel. mak buyung lepak depan tv.

Semalam plak berbuka berjemaah kat umah adk ipar no.3. Menunya nasi ayam. Datang sebagai tamu je. Baliknya singgah Giant beli barang dapur. Beli bahan untuk buat puding caramel ngan kek coklat untuk iftar berjemaah kat rumah bapak mertua plak esok.

Rabu ngan Khamis ada majlis buka puasa jabatan kat MS Garden Hotel ngan Restoran apa ntah kat Tanjung Lumpur. Sabtu kat rumah adik ipar no 2, Ahad kat rumah adik ipar no 1. So minggu ni kurang la memasak ya.

MOOD RAYA

Pelita dah beli tapi tak boleh pasang sebab tak de minyak tanah dan hujan 2 malam nih. Ish..aku dah teruja dah ni. Lampu lip lap nampaknya tak kesampaian sbb takkan nak pasang keliling rumah, berapa banyak nak beli kan. kang pasang kat depan je pelik la plak.

Gril rumah dah sampai. Esok baru pasang. Lama betul kan sejak aku tempah. Takpe aku tak kisah sebab yang membuatnya pun part time, aku pun bayar sikit2 ikut kemampuan. Dengan harga cuma RM4 ribu untuk keseluruhan rumah 2 tingkat corner lot..sangat berbaloi menunggu pun. Dan sebab aku kan merangkap boss tauke gril tu kan (pemandu kereta jabatan)..maka dapat la gril yg berkerawang sket haha..bukan aku mintak..dia yg nak buat. Kira rezeki la tu kan.

Aku start cuti 8hb sampai la 19hb. Lama kan..sebab utamanya taska tutup sampai 19hb. Mujur boss approved cuti...sakan la mak buyung beraya ye..

Thursday, August 26, 2010

REZEKI

Alhamdulillah dapat juga RM500 wang ihsan raya. Boleh buat menambah persediaan untuk baby sebab untuk raya dah setel.

Semalam pegi checkup. Berat aku turun. Ye la dah puasa kan. Nurse cakap tak payah puasa la sbb berat turun, kalau stagnant takpe lagi. Lepas tu aku pi scan sbb aritu kan berat aku stagnant pastu naik 500g je, ni turun plak. Alhamdulillah perkembangan baby memberangsangkan, jadi doktor kata nak teruskan puasa pun takpe. Memikirkan kena ganti puasa yang malas tu. selagi perkembangan baby tak terjejas insyaAllah aku teruskan. Infact masa mengandungkan Aref ngan Adneen dulu pun kena dlm bulan puasa gak. Arief 7 bulan, Adneen 2 bulan, baby ni 8 bulan. So all in all berat aku sepanjang 33 minggu ni naik 6kg lah. Kurang naik senang nak turun nanti kan hehe..

Semalam lepas balik checkup tu singgah Pasar Ramadhan kat stadium. Saja nak rasa ayam panggang tempayan yang diwar-warkan sedap tu la. Aku beli separuh. Biasa2 je rasanya. Tak la sedap sangat pun ikut piawaian tekak aku le. Abang beli sup gear box yang memang sedap. Aku cuma masak paprik sotong.

BUDI BAHASA

Kat East Coast Mall, masa aku dapat voucher promosi yang dah basi tu la...masa aku belek2 baju kurung raya kat satu stall ni. Sekonyong2 datang la salesgirl dan terus cakap "baju mengandung tak jual kak" Ada ke aku cakap aku nak beli baju mengandung? Mana tau kalau2 aku nak borong 10 helai baju kurung untuk adik beradik ke kan..kalau cakap dengan sopan dan berhemah takpe la..ni kasarnya ya ampuunnn...ilang 1 potential customer ko dik! Aku baru cadang nak sambar 1 helai utk adik aku.

Ha lagi satu..aku selongkar archive blog ni dari tahun-tahun terkebelakang. Ya Ampunnnn komen-komen cik anon tu....main sedap tangan menaip jer..takpe la..sempena bulan baik ni aku maafkan keterlanjuran kata cik anon tu yang cakap aku ni macam2. Dia pun tak mintak dilahirkan camtu kan. Jadi aku kena faham.

Wednesday, August 25, 2010

PROMOSI YANG BASI

Semalam cadang nak masak tapi abang ajak pi East Coast Mall cari seluar. Ok la. Aku dapat gak beli baju kurung Adneen. Cantik la plak dengan manik2 bagai. Murah pun ya. So berbuka puasa la kami kat The Chicken Rice shop.

Yang aku nak cerita pasal promosi satu kedai peralatan dapur ni. Nak promote induction cooker. tak salah pun tapi jangan la layan customer macam aku ni tak sekolah langsung. Pernah tak zaman2 dulu ada dealer/promoter datang rumah jual arcopal /pinggan mangkuk pastu dia bagi hadiah bodoh2 pastu kita cabut sampul surat dan buka. Ada la memacam hadiah ditawarkan dari sekecil2 harga sampai sebesar2 harga kan. Pastu dia tunjuk la kupon2 yang dah dibuka sebelum ni yang kebanyakannya cakap thank you ye. Tetiba kaaannnn kita bukak pastu huiyoooo dapat hadiah paling besar. Grand Prize tuh!

Yer..tu la yang terjadi kat aku semalam. bagi aku botol air pastu tanya camni

"Akak tau tak apa ni " (sambil tunjuk induction cooker 2 penunu)

Aku jadi hangin tetiba aku bukan la bodoh sangat tak tau benda tu tempat untuk memasak.

"induction cooker" aku jawab
"akak tau pakai tak, pernah tengok tak"
" saya ada kat rumah cuma jenama lain, kena pakai magnetic cookingware kan, permukaan tak panas, boleh sampai 2000 celcius, masak takde asap, letrik jimat kan"
"eh akak tau rupanya"

Ingat aku lekeh sangat ke?

Aku dah nak blah sebab tak minat dan promoter 4 orang kerumun aku sorang. APAKAH? pastu dia hulur botol air hadiah promosi la, suruh aku bukak sampul dlm kotak botol air tu. Dengan segala penerangan la pasal jenis2 hadiah, jumlah hadiah dan tunjuk kupon thank you yang org lain dapat tu la..

As I expected, aku dapat voucher RM2999 untuk 3 barang iaitu induction cooker, hi-fi ngan frame gambar. Beriya ni ucap tahniah kat aku ngan abang, muka terkejut bagai la sebab tak sangka aku boleh dapat. Siap tepon madam mana ntah nak pastikan yg memang aku yg bukak sampul tu..

"akak untung ni, ni promosi ni cuma 1000 je kita keluarkan kak, kalau akak amik barang ni hari ni dapat la harga ni kak, atau kalau akak booking pun boleh"

"Saya dah ada induction cooker kat rumah mcm saya cakap dari awal tadi. Promosi cara gini dah banyak kali saya menang. Dari sejak zaman arcopal lagi. Terima kasih la ya. Bagi la hadiah saya ni kat customer yang lain."

Tolong la..guna pendekatan baru untuk promosi..alahaiiii

Tuesday, August 24, 2010

PLAN HUJUNG MINGGU

Kalau staf aku tak ingatkan Jumaat ni cuti Nuzul Al-Quran, agaknya aku sorang2 datang opis nak kerja. Maknanya boleh cuti straight sampai Selasa kan. Tapi sebab aku tengah tanggung kerja dan tak boleh cuti untuk bolehkan aku dapat elaun tu maka hari Isnin nanti gigihla aku pi kerja juga. Andainya cuma aku sorang yang kat opis, mau aku punchout pastu cakap pi tengok site haha..

Semalam balik opis pun ala2 ribut jugak la masa singgah Pasar Ramadhan. Rasa nak minum air tebu. Beli jugak popia goreng yang akhirnya aku campak dalam tong sampah. Ikut hati nak je aku sound peniaga tu hari ni..ishhh geram sungguh. Isi popia dah la cuma taugeh ngan sengkuang 2 3 urat, taugeh plak dah warna coklat, dah berlendir ntah dah berapa hari la umurnya. patut2 la nak berniaga kan. Aku rasa semalam sure peniaga tu dah hilang ramai pelanggan.

Aku masak lemak ayam serai, goreng ayam, sayur campur je semalam. Jiran sebelah plak bagi kuah pecal jadi aku celur la sayur2 yang ada dalam peti sejuk tu. Lama tak makan pecal dengan kuah kacang jawa yang sebenar. Memang marvelous! dah dekat pukul 10 malam baru aku makan nasi sikit.

Esok dah start baca Qunut masa Terawih kan. Aku buat kat rumah je. Itupun banyak rongak. sangat tak larat (alasan!) Tapi dah 33 minggu ni memang rasa sangat tak larat. Kengkadang aku solat duduk je.

Oh plan hujung minggu ni, aku jemput mertua, adik2 ipar aku ngan family derang buka puasa kat rumah. Sistem potluck la haha..mana larat aku nak masak untuk at least 25 orang tu nanti kan. Aku masak nasi dengan 2 lauk je. Cencaru sumbat ngan ayam percik, sangat mudah kan. Campak je dalam oven or microwave. Takdenya nak pakai arang bagai ni. Cuma kena roger adik ipar aku pinjam periuk nasi besar haha..umah aku mana ada. Setakat 1.8 liter tu ada la..

Suka kata-kata ni

"BEING SINGLE IS A LOT WISER THAN BEING IN A WRONG RELATIONSHIP"

Monday, August 23, 2010

RINDU


Aku rindu nak berpakaian camni semula, pi kayuh ramai2 kat jamboree. Tunggu la tahun depan ya Angah..lepas pantang boleh berjinak2 balik dengan basikal. Ni bulan 12 tahun lepas ni..seminggu sblm pindah Kuantan dan sebulan sebelum disahkan pregnant.

RIBUT

Petang semalam ribut kat Kuantan. Kanopi kat Pasar Ramadhan sebelah masjid terbalik, pokok2 pun banyak yang tumbang dengarnya. Aku kat tingkat atas rumah masa tu. Tengok angin punya la kuat, nampak pusar angin! Abang cadang nak kayuh test meter cadence pun tak jadi.

Lepas nampak dah reda ribut tu, kami pegi bandar. Saja berbuka diluar sebab Sabtunya tu kan aku dah bertungkus lumus memasak (cewah!) sebab member2 abang berbuka kat rumah. Lagipun nak cari langsir. Kesian rumah aku pakai langsir yang sebenarnya tirai dinding bilik masa aku kawen dulu haha..

Pergi Kamdar beli langsir untuk tingkat bawah ngan master bedroom. Berbaloi-baloi. Ropol2 tu semer takde la. Kan tema rumah aku ikut bajet, jadi kena la cari yang ikut bajet kan. Cuma aku terlebih bajet (setelah memikir berhari-hari nih). Aku beli frame kayu jati Ayat Kursi yang sangat cantik...pada aku laaa..dengan harga RM250. Harga asalnya RM690. Nanti aku amik gambar tepek sini.

IBUKU SAYANG

Mak aku kat JB sekarang. Rumah adik aku. Saja nak tukar angin katanya, ye la sementara rumah kat Klang tu tengah dalam pembinaan kan. Baik la dia lepak kat rumah anak2. Bakpe nak mengadap muka kontraktor.

Lepas raya mak akan duduk rumah aku sampaila aku habis pantang. Bestnyaaaaa.. tak sangka plak mak nak duduk ngan aku sampai aku habis pantang, sebab plan asal dalam 2 minggu je. Aku rasa sebab naluri nenek tu la kan..sapa tak sayang cucu ooiiii..

Maknanya, boleh la aku mintak urut, mandi serum sesuka hati, seberapa lama aku nak kan...amik kesempatan katanya hehe..

Friday, August 20, 2010

KELENGKAPAN DAPUR

Semalam aku berbuka di luar. Makan siakap stim. Sedap juga la. Kami sampai kat kedai makan tu dalam pukul 7.10. Makanan dah terhidang. Siakap stim tu dah agak sejuk jadi kuahnya pekat la kan. So abang panggil pelayan minta tolong panaskan semula ikan tu. Kan biasa restoran guna yg macam lilin tu kan. Beberapa detik selepas tu pelayan tu datang bawak 2 biji mangkuk. APAKAH? hahaha mangkuk betul laaaa..aku buat andaian la agaknya dia ingat kami nak mangkuk sebab ikan tu panas. Alahai..sabar je la.

Eh, kan aku nak cerita pasal kelengkapan dapur kan. Al-kisah kan claim aku dah masuk. So petang semalam abis opis aku pun buat misi mencari oven. So lepas pegi beberapa kedai membanding harga. Aku balik dengan oven zanussi, muat la untuk panggang seekor ayam. Siap dengan besi yang golek2 ayam tu. Pastu tangan ni gatal kan..aku pun terbeli...ye terbeli mixer cap Faber. murah jugak, senang aku nak buat kek. Takde la rasa nak putus tangan guna whisk kan. So esok boleh menerai kedua2 barang ni.

Memandangkan esok abang ajak kawan2 seperbasikalan berbuka kat umah, kena la aku masak kan. Yang simple dan kejap. So memandangkan dah ada oven nih haha..maka aku nak masak ayam percik je, senang dan cepat. Lambak semua bahan ngan ayam dalam kuali, lps 3/4 masak campak plak dalam oven. Letak kuah sekali sekala dan hidang ngan kuah belen dlm kuali tu.

Pastu ingat nak masak udang lemak nenas plak. Pun senang kan, blend bahan dan campak semua dalam periuk sampai masak.

Cuma esok rasanya nak buat muffin pisang, letak coklat chips sket sure sedap. Takpun aku buat chocolate moist kukus yang biasa tu je.

Buat kuih raya? tidak la nampaknya. Kuih tunjuk2 lagi senang. Kang mana nak buat kuih, mana nak kontrol kanak2 ribena lagi. Mau aku jadi tarzan kang.

Wednesday, August 18, 2010

PSIKOLOGI

Hati aku sedang diamuk resah. Sangat tak suka bila perasaan ni datang bertandang. Lagi pulak bila penyebabnya tetapla benda yang sama, yang berulang-ulang, yang aku cuba buang dari kotak memori aku.

Tapi sebab ianya macam biskut chocfudge, kejap ada kejap takde. Bila penyebab tu hadir semula, mula la aku rasa tak best. Ishhh sangat tak suka. Aku nak perasaan resah ni hilang buat selamanya. Yang aku boleh buat cuma bersabar dan berdoa agar Allah beri aku ketenangan hati dan kedamaian jiwa serta ketajaman akal untuk menempuhnya.

Kalau aku lemah lagi seronok la penyebab tu datang bertandang dan menyebok dalam hidup aku kan..think positive Angah! Think positive! Allah takkan menduga diluar kemampuan hambanya.

Full Stop!


Semalam berbuka dengan 2 lauk yang dibeli. Masak tempoyak ikan patin dan ayam bakar. Kat rumah aku sempat masak sup sayur untuk anak2 dan udang galah belen kelmarin aku masak sweet sour. Wah! sudah 4 lauk kan. Tapi sebab semuanya kuantiti kecil maka tidak la membazir.

Bulan puasa ni aku ubah jadual. Kalau hari biasa tu, lepas maghrib aku akan setel laundry (basuh, lipat dan susun), setel beg sekolah anak2, dishes ngan kemas rumah abang buat hehe.. bulan puasa ni semuanya aku buat lepas sahur. So malam tidur awal. Nak tidur balik lepas sahur lagi weng kepala bila bangun kan.

Alhamdulillah claim perjalanan masa aku pegi exam 10 hari bulan lepas dah masuk. Adalah dalam 2K. Makcik nak beli gelang besar buleh? tak la...banyak lagi benda aku boleh buat. Tambah bajet sikit untuk baby ke, untuk rumah ke, untuk raya ke kan..


POTENSI

Oh.aku dapat call dari sekolah lama aku. Anak yang aku bantu persekolahan dia tahun lepas nak tau sapa aku. Iya..dia ngan family dia tak tau sapa aku. Nak kenalkan diri ke tak ya? Aku ikhlas bantu anak tu. Aku nak tengok dia berjaya dalam pelajaran dan bantu keluarganya keluar dari kepompong kemiskinan. Apa la sangat pun setakat belanja sekolah dan buku rujukan yang aku titipkan pada gurunya tu. Aku segan sebenarnya. Bak kata Rudy "berbuat baik dan kemudian lupakan lah"

Aku pun dah dapat senarai beberapa pelajar tahun 5 yang berpotensi, yang datang dari keluarga yang miskin, yang punya semangat tinggi untuk belajar dari cikgu yang sama, yang berkerjasama ngan aku tahun lepas. InsyaAllah, aku akan pilih 2 daripada mereka untuk aku bantu tahun depan. Tak banyak. Cuma yuran tahunan, pakaian seragam, belanja sekolah dan buku rujukan jika perlu yang aku salurkan setiap bulan kepada cikgu , bukan ibu bapa mereka.
Kalau mereka tak punya apa di rumah, sekurang-kurangnya mereka punya cukup kelengkapan semasa di sekolah kan.

Biarlah anak2 berpotensi ni berkembang potensi mereka..jangan tersekat dek kemiskinan keluarga. Kita yang agak2 berkemampuan ni tolong la sekadar mampu, sekadar daya. kalau takde duit, mungkin dengan masa, ajar tuition free ke.. atau dengan hebahan tentang kesusahan anak2 ni kan...insyaAllah usaha kita yang sedikit ni akan beri makna besar dalam hidup mereka.

Tuesday, August 17, 2010

HUTANG

Dapat membayar habis kereta adalah satu nikmat! Alhamdulillah...merasa jugak aku nikmat tu. Lepas ni cuma akan maintain je kereta yang ada. Tak nak menambah hutang dah. Duit yang selama 7 tahun guna utk byr kereta akan digunakan utk benda lain plak. Of course sekolah Arief dan baby yg bakal tengok dunia ni. Boleh jugak cilok sikit2 upgrade basikal haha..nafsu!

Hutang yang tinggal sekarang ialah hutang rumah. Itu sampai pencen kena bayar huhu..nak buat camne kan. Aku bukan kaya raya boleh beli rumah cash.

Semalam masak lemak udang galah. Tak teringat nak amik gambar sebab sampai rumah pun dah lambat. Ngam2 hidang makanan terus azan berkumandang. Hari ni nak masak apa ek..ada sikit lagi udang tu. Mungkin buat udang 3 rasa atau masam manis pulak lah.

Semalam jugak masa balik, aku ternampak satu rumah tu buat tapak tanaman kat bawah tingkap. Cantik dia tanam pokok2 bunga ros sebaris. Aku pun nak buat la. Seganas-ganas aku bawak beskal atas jalan raya, dalam hutan, dalam hati tetap ada taman tau. Nanti masa nak pasang tiles kat porch ngan tepi rumah aku nak mintak tukang tu buat sekali tapak tanam ngan aliran airnya sekali.

Sekejap je dah seminggu puasa kan. Arief nak lampu lip lap. Dia suruh pasang keliling rumah. Alahai..macam beriya sangat la pulak nak nyambut raya kan. Budak2 camtu la excited lebih. Jangan mintak mercun sudah. Bunga api boleh tolerate lagi..

Monday, August 16, 2010

PUASA DAN NAFSU

Setakat ni berjaya mengawal nafsu daripada membeli berlebih-lebihan di Pasar Ramadhan. Alhamdulillah. Tiap hari memang singgah cuma untuk beli air soya dan tau foo fa. Itu hidangan wajib. Kuih pun beli 2 ringgit campur2 je. Aku memang memasak menu simple2. Malam tadi berbuka di luar. Sebabnya nak makan kerabu mangga. Petang ni rasa nak beli ayam panggang tempayan. Tengok dah dari minggu lepas tapi lepas tengok Buletin Utama mlm tadi rasa nak cuba plak..eeiii nafsu..

Setakat ni Arief puasa penuh 2 hari. Khamis lepas masa kat Pasar Ramadhan dia mengadu kat aku kepala dia sakit, mata dia tak nampak. Aku pegang tangan dia sejuk, tengok bibir bibir dah pucat. Ni sure nak pitam. Jalan pun dah terhuyung hayang. Aku terus belikan air dengan kuih, duduk kat birai jalan pastu bagi dia makan. Lepas tu baru la ok sikit. Kesian anak ibu..semangat nak puasa. Tau la bebudak duduk Tadika ni, berlari tak cukup tanah, mana tak penat.

Jumaat lepas makcik belakang rumah bagi kerabu timun yang sangat sedap. Oh..aku dah kena pandai hidup berjiran kan. Nak bagi lauk aku ni bukan terer masak sangat, jadi hari Sabtu tu aku buat kek coklat kukus comel2 dalam cup dan bagi kat jiran sebelah rumah ngan makcik belakang rumah tu. Satu adunan dapat 60 biji, so boleh la bahagi 20 biji satu rumah kan..nak resepi?

Petang ni nak masak lemak udang galah special dibawa dari Rompin. RM30 je sekilo. Pemandu kat opis aku tolong belikan. Aku beli 2 kilo. Cadang nak masak lebih dan sedekah pada jiran juga. Sikit sama2 rasa. Tau la udang galah ni, kepala je besau..badan pendek jer haha..nanti snap gambar tepek sini. Goreng butter pun sedap kan..ohh nafsu..

Dulu2 masa kat opis lama, kami buat kuih sorang sejenis, bekukan dan lepas tu tukar2 sesama sendiri. Jadi dah ada kuih untuk 5 hari seterusnya. Jimat dan mudah kan. Kali ni tak de geng nak buat barter system camtu lagi la..aku pun macam malas nak buat hujung minggu.

Apapun puasa kali ni aku rasa syok sebab dapat bersahur dan berbuka dengan suami dan anak2 walau simple camnepun masakan yang terhidang. Wah..teringat balik zaman2 berbuka sorang2 boleh menitik air mata wehhh

Wednesday, August 11, 2010

NO 2..

Tak la.. bukan bini nombor 2..

Arief dapat keputusan exam 1st semester semalam. Dapat nombor 2 daripada 24 pelajar kelas University of Oxford,Tadika Al-Azid. Nombor aku tak kisah sangat sebenarnya. Pencapaian markah subjek tu yang penting. Mcm biasa sejak Tadika kat Klang thn lepas pun, yang perlu lebih perhatian ialah subjek tulisan jawi ngan lukisan/art. Lain-lain ok. Maths/Science/Smart Reader dapat 100%. BM dapat 98%...

Ibu mana tak bangga dengan pencapaian anak kan? walaupun baru Tadika haha.. penting juga untuk titik permulaan pencapaian dia bila masuk sekolah rendah nanti ye tak. Sekurang-kurangnya aku dah tahu kat mana yang dia kuat dan kat mana yang dia lemah.

Hadiah takde! Macam biasa hadiah daripada aku cuma cium. Minggu lepas dah dapat basikal baru kira hadiah la tu ye tak..

PUASA HARI PERTAMA

Petang semalam masak ketam masak lemak. Tak beli pun, ADUN bagi lepas meeting. Rezeki aku la tu. Sebab banyak so panaskan je la masa sahur.

Aku macam biasa jugak bersahur tak makan nasi. Cukup dengan milo+nestum dan roti bakar 2 3 keping.

Arief determined nak puasa tahun ni. Aku ye kan je la..keinginan dia dah ada so support je. Cikgu Tadika ckp makanan tetap disediakan mcm biasa, kalau budak tak nak dan nak berpuasa no problem. Pagi ni aku tak bekalkan dia apa2. macam pelik pulak. Biasa tu ada la bawa roti ke, cereal ke. Adneen macam biasa jugak bawak bekal sekeping keju. Suka sangat anak dara sorang ni ngan keju.

Petang ni nak masak pajeri terung / goreng ikan terubuk masin / goreng ayam untuk hero dan heroin / sambal belacan dan ulam. Simple dan sedap.

Pasar Ramadhan eerrrr...malas nak pegi.

Tuesday, August 10, 2010

RAMADHAN MUBARAK

Sekejapnya masa berlalu. InsyaAllah esok kita akan mula berpuasa. Alhamdulillah, tahun ni tahun pertama aku akan berpuasa dengan suami dan anak-anak dalam erti kata keluarga yang sebenar. 5 tahun puasa berasingan. Aduh! kalau dikenang-kenang semula pengalaman dulu tu, aku pun pelik bagaimana aku boleh survived.

Sure pening nak masak apa tiap2 hari. Tapi peliknya hari2 biasa pun memasak jugak kan. Buat jadual menu sebulan bagus kan. Mujur abang sahur tak makan yang berat2. Aku pun sekadar minum milo ngan nestum/ roti bakar / tamar. Cukup la.

Plan raya. Patutnya tahun ni raya kat Kuantan. Tapi abang ajak raya kat Klang. Aku ikut je hehehe..baju raya bebudak dah setel seawal mula sale. Mals nak bersesak masa bulan puasa dengan perut memboyot nih haha...untuk baby lepas raya pun boleh.

Kandungan dah 31 minggu. Minggu lepas pergi checkup dan berat aku statik, tapi tinggi rahim bertambah so maknanya baby tetapla membesar kan. So kena la pi jumpa doktor minggu ni. Alahai...

RUMAH AKU

Aku tengah sibuk membeli perabot untuk penuhkan rumah yang padang jarak padang tekukur tu haha..puas la meronda serata Kuantan memburu perabot yang mampu milik. Tema rumah aku senang, ikut bajet sedia ada sebab aku tak nak terhimpit hutang. Kereta dah habis bayar so boleh la beli perabot kaannn..

Memang betul la kena rajin merayau sebab untuk sofa yang sama, harganya berbeza di setiap kedai. Ada yang beza dekat RM500 tuh. So aku beli 2 set sofa dari Cavenzi. Set 2+3 (leather) dengan harga RM888 (asalnya RM 1750) untuk ruang tamu bawah dan set L-Shape (suede) dengan harga RM 950 (asalnya RM 1890) untuk ruang menonton tingkat atas. Pastu dapat plak kerusi 3 seater stock clearence RM 350 (suede) aku letak kat ruang tamu kedua, dekat ngan tpt simpan beskal. So tak sampai RM2500 pun kan.

Pastu aku beli perabot lain jugak..

1 katil queen
1 katil single
2 almari 2 pintu
1 rak kasut 5 kaki tinggi
1 kabinet tv 5 kaki panjang
2 towel rack
1 meja study

Semua sekali berharga RM 1800 sahaja. Semua pun kayu getah solid. Bukan chipboard tau.

Tak perlu mahal2, janji selesa dan dalam kemampuan poket aku. Itu yang penting.

Part langsir lagi best! masa pindah masuk aritu pasang railing aku dapat kawtim bayar 2 kali ngan Kak Jan. Kali ni aku bayar 4 kali untuk langsir satu rumah. Padahal dia tak pernah buat pun stail bayar ansuran ni. Mulut kena manis, dan janji kena tepati. Dia percaya kat aku so alhamdulillah. Takde la ropol2 beria sangat. Aku suka yang simple dan tak kumpul habuk. Karpet pun aku takde. Pakai tikar buluh je senang nak menten.

Landscape luar plak..dah potong/tebas/mesin rumput dan semak samun untuk tanam apa yang patut. Kebetulan ada nursery yang buat clearance sale. So membeli jugak la pokok manggis (ikut nasihat kak Luna), mempelam epal, jambu batu, mata kucing dan beberapa pasu pokok bunga yang jenis2 daun2 senang nak menten tu la..nanti makcik amik gambar ye..

Plan berikutnya, menebang pokok nibung kat kebun bapak mertua aku untuk buat pancang orkid. Cantik pulak aku tengok konsep pokok orkid melekat bertingkat-tingkat kat batang nibung. Pastu cari spisis orkid yang cantik dan murah.

Eh..lari tajuk sudaaahhh....dari puasa ke rumah plak ye..

Apa pun, Angah sekeluarga ucapkan selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak kepada semua yang membaca blog ni..semuga Ramadhan kali ni membawak seribu makna dalam hidup kalian hendaknya...Ambil la peluang atas keberkatan bulan yang satu ni untuk menambah amalan (bukan berat badan), memohon ampun atas dosa2 yang pernah dilakukan dan sebagainya.

Tuesday, August 03, 2010

LEGA

Semalam pegi KL hantar assignment. Bukan tak boleh pos tapi sebab baru bebetul siap hari Sabtu. mesti ada yang tanya dah 2 minggu tak boleh siap ke? Meh aku jawabkan ok...betul 2 minggu nampak lama tapi kena ingat sebelum tu 2 minggu pergi kursus dan exam, bila balik opis maknanya ada 2 minggu kerja tertunggak menunggu untuk tindakan, tambah dengan kerja harian macam biasa.

Yer..nanti ada yang cakap time management tu penting. Betul, tapi akupun bukan duduk kat pejabat je, kena pegi meeting la, pemantauan utk buat laporan la. The only time aku buat assignment daripada cari bahan, cari idea, jot down idea, buat rangka kertas, susun idea, buat ayat dan sampai la habis cuma masa lunch (kalau sempat) ngan pukul 11 malam lepas siap kerja rumah dan anak2 dah tidur. Dengan keadaan aku yang makin sarat lagik nih huhu.. memang menduga sungguh nak nyiapkan 2 assignment tuh.

ALHAMDULILLAH SIAP JUGAAAAAA....

So dalam maklumbalas kursus secara online, aku kata kertas tugasan kena buat sebelum kursus dan hantar semasa hari pendaftaran. Supaya lepas balik kursus tu tak perlu dah nak pikir apa2 lagi. Ada member2 aku yang amik cuti 2 hari semata2 nak siapkan tugasan. Haiiii sapa kata kerja gomen ni rilek meh aku luku sikit kepala tu..

TANGGUNG KERJA

Masih pasal kerja, 2 bulan ni aku menanggung kerja kawan sepejabat yang cuti bersalin. So bulan ni tak boleh cuti. Lepas 2 bulan nanti dia plak tanggung kerja aku..pass baton katanya haha..maknanya bertambah sekali ganda la kerja aku kan..nak buat camne, anggap rezeki untuk baby la. Dapat 1/4 daripada gaji yang ditanggung so boleh guna untuk kenduri akikah baby nanti kan..alhamdulillah.

HATI DAN PERASAAN

Aku rasa lebih lega dengan lepaskan apa yang aku rasa dalam blog. Daripada aku marah2 orang atau masam2 muka tapi angin tak lepas, baik la lepaskan dengan tulis2 dalam blog ye tak. Kurang2nya da gak yang beri kata2 semangat. yang kutuk pun ada, yang terus mengacau pun ada.. tapi ADA AKU KESAH! heheh kengkadang kesah jugak. Aku pun manusia, ada hati dan perasaan kan.. tapi tu la...blog ni banyak bantu aku release kemarahan, kesedihan, kongsi kegembiraan dsb.

CONTOH TAK BAIK

Baca tak paper semalam. Pasal cara gugurkan kandungan yang biasa digunakan, siap dengan cara makan lagi tuh haaaa. Memang bagus la nak expose benda tu bagi orang sedar yang gejala ni makin parah TAPI pada aku kesan negatifnya lagi parah sebab lagi banyak la pengetahuan pasal cara nak gugurkan kandungan ni..Nauzubillah...pikirla kesan dan akibat perbuatan tu sebelum buat...

Friday, July 30, 2010

BENGANG DAN REDHA

Hati aku dah lama terguris, aku dah lama memendam rasa. Aku biarkan saja insan tu terus ganggu hidup aku sebab aku tau aku ada Allah tempat aku mengadu. Kalau aku layan pun, kalau aku balas pun perbuatannya, apa yang akan bezakan aku dengan dia kan..

Cuma aku takut sampai satu tahap nanti bila kesabaran aku dah sampai penghujung...jangan sampai aku gunakan networking yang aku ada untuk susahkan hidup engkau. Bunyi riak kan? Try me! and you'll get the taste of your own medicine!

Aku tau insan tu pembaca blog ni, aku jugak tau insan tu mengintai2 FB aku. Itu hak dia,aku takkan privatekan blog ni semata2 sebab dia.

Yang aku perasan insan2 pengacau ni wanting to be acknowledged, wanting to be known and recognized. Pelik kan bila si pengacau sentap dengan statement yang dikacau.

Kata-kata KakLuna yang best "jgn marah dia angah, dia yang patut marah sebab benda yang dia nak tu dah jadi kita punya"

Masa ni aku lebih pentingkan baby dalam kandungan, family dan anak2 aku. Nothing more nothing less

Ya Allah...! Engkau yang Maha Tahu, Engkau yang menyimpan semua rahsia alam ini. Kuatkanlah hatiku Ya Allah! Aku tahu, semua yang Kau kurniakan padaku adalah pinjaman semata, Engkau berhak menarik kembali semua kepunyaanMu. Jadikan aku hamba yang redha dengan setiap ketentuanMu. Aku yakin tidak Kau berikan aku ujian diluar kemampuan dan di luar batas keyakinan dan keimananku. Maka, Kau kuatkan hatiku untuk hanya berserah kepadaMu dan tidak berpaling dari mensyukuri nikmatMu. Amin Ya Rabbal 'Alamin...

Thursday, July 29, 2010

SERVIS LEMBAP

Siapa yang tak rasa marah bila disajikan dengan servis yang lembap bolehlah dianggap sangat mulia.

Cerita berlaku dah dekat seminggu, baru teringat nak tulis. Malam Ahad lepas aku satu family pergi la East Coast Mall, saja berjalan bawak anak2. Perut pun lapar so nak dinner lah kan. Anak bujang nak makan KFC, tapi tengok yang beratur punya lah ramai. Malas nak menunggu la kononnya. So bergerak la ke Restoran Rasa*Mas yang dikhabar2kan sedap tu. Orang pun tak ramai mana..ada plak stik yang anak bujang memang suka makan. So k lah..

Haaaa... masuk2 je dah kena menyelit2 sebab sangat la sempit.Meja untuk 4 orang sebenarnya cuma sesuai untuk 2 orang. Takpe la..

SERVIS SANGAT HAMPEH!!!

Nak order pun lambat. Lepas order kena tunggu lama giler. Alasannya tak cukup staf. Takpe la mungkin sebab malam Ahad kot kan.. Angah sabar lagikkk

Air sampai. Aku order 4, dapat 3 je, pastu kopi O punya la cair boleh nampak Singapura!, kopi ais pun standard dah buat berjam2 lepas. Cair dan tawar.

Makanan sampai. Lambat jugak nak tunggu tapi sebab katanya dimasak fresh maka mungkin boleh harap kot..HAMPA!!!! Aku order lain, dalam resit lain, yang sampai lain! BULEH? Aku order Steak Primeroast with fries, ditulis Steak Primeroast with rice, yang sampai Chicken Roasted with fries. Aku tanya apsal plak, dia kata steak dah habis. Aku hangen satu badan dah masa ni.

"Kenapa tak bagitau saya dah habis sejurus lepas saya order?"
"Harga sama je kak"
"Saya tak tanya harga, saya nak steak sebab tu saya tunggu, kalau saya tau dah habis boleh saya pergi restoran lain"

Abang kata takpe la, kita rasa camne..fine. Makan la jugak dan tak la sedap pun! Ayam panggang aku buat lagi sedap.

Pastu sampai plak yg aku order untuk anak dara. Aku order drummet with rice. Yang datang nugget with fries! berangin makcik boyot ni dibuatnya..aku sound lagi sekalik la..kensel order tu walaupun dia dah buat. Pedulik apa kan..

Makan dengan perasaan yang tak best. Masa bayar aku sekolahkan manager restoran tu sekali lagi. Aku bayar ok.. bukan free!

Masa yang sepatutnya jadi masa happy2 aku ngan family jadi masa sangat tak best. CUma dihabiskan dengan menunggu makanan dan makan plak tak best.

Memang first ngan last la aku masuk restoran Rasa*Mas tu..TOBAT!

Wednesday, July 28, 2010

KENANGAN DULU-DULU

April 2008 aku start consume Herbalife. Masa tu berat aku whooping ke 81kg. Sangat berat! Alhamdulillah nampak la hasilnya sebab dalam masa 1 tahun aku hilang dalam 20kg. Tapi nak turun berat bukan setakat makan produk tertentu je, aku start exercise dan berbasikal ampir setiap hari.

Masa aku kerja kat Petaling dulu sebelum transfer ke Kuantan ni la. Sempat la join sukan jabatan. Saja bagi support kat anak2 buah kan, sambil2 tu boleh bakar lemak jugak ye tak. Masa ni berat aku dah turun dalam 10kg rasanya. Masih la bulat tapi ramai dah notice perubahan.

Aku hentam main semua permainan.

"Puan boleh masuk team bola tampar?"
"Boleh"

"Puan boleh main bola jaring tak?"
"Boleh"

"Puan dart tak cukup pegawai la"
"Masukkan la nama saya"

"Boling boleh Puan"
"Baling2 boleh la"

Ha...bersemangat waja sebelum main bola jaring kan.."sapa tak bagi saya bola ke hapa ke, saya tak luluskan cuti lenkali ok!" Boleh ugut camtu kan haha..


Niat aku nak support semangat staff. Tapi kan... bola tampar dapat no. 3, bola jaring no 2, dart pun no 2 tau... boling sebab aku memang antara ratu longkang memang hampeh la haha.. janji main sudahhhh...

Lepas pada sukan i aku tetap la gigih turnkan berat sampai dapat 60kg. Pastu peknen dan miscarriage, pastu pindah Kuantan dan peknen lagi. Ni dah 30 minggu dan berat aku sekarang ialah jeng jeng jeng.....69kg. Mungkin sangat berat atau sangat biasa pada orang lain, tapi pada aku dan kengkawan yang selalu dibelenggu masalah berat badan ni.. satu pencapaian wooooo..

Monday, July 26, 2010

ANAK-ANAK IBU

Beberapa gambar masa Sukan TADIKA Arief. Anak bertuah ni aku cutikan dari sekolah 2 minggu sebab ngikut aku pergi exam. Balik2 Kuantan terus pegi sukan. Alhamdulillah agaknya darah atlit tu mengalir dalam badan dia kan (mode riak haha) maka dengan selambanya dia bersukan. Dia daam rumah Ungu. Cuma anak bujang ni sekali sekala akan melilau mata mencari aku. Takut hilang katanya. Jadi ibu duduk statik kat bawah pokok. Ayah jadi kamera man.

Arief ni kedua tingi dalam kelas. Jadi untuk acara lari sambil kepit bola senang je la dia mengepit kan. Yang renek2 tu kesian sebab susah nak mengepit hehe..

Mulanya nak ngambik gambar dia, tapi makin rapat plak member2 kan. Sangat seronok berkawan. Bagusss


Anak dara ni macam biasa menyebuk je le. Masuk acara susun kotak ngan masuk bola dalam bakul. Menang tau haaa... masani tengah penyampaian hadiah, nampak kayu dua batang tu? Ye.. sambil ketuk2 kayu dia menyanyi seska hati "gajah berkaki empat gelek gelek, hidungnya sangat panjang gelek gelek, gadingnya sangat tajam tapi gajah tak makan orang gelek gelek" (ikut melodi lompat sikatak lompat)

Janji happy sudahhh...

p/s : ibu tengah bertungkus lumus mencuri masa buat assignment dcelah-celah kesibukan kerja. Ye la 2 minggu tinggalkan opis ngkauuuu...

Tuesday, July 20, 2010

DURIAN HIJAU

Akhirnya aku telah berjaya makan durian hijau. Kan aku balik dari Klang hari Jumaat kan..Nak jadi rezeki aku kan, elok nak masuk simpang ke Bandar Damansara, elok je nampak pakcik naik motor bawak seraga penuh untuk dijual kat gerai dia (kawasan perumahan aku memang port jual durian fresh dari dusun). So abang berhenti dan beli 3biji dengan harga RM30. Murah kan..

Sampai rumah, lepas masukkan barang2 dalam rumah terus makan durian. Perghhh memang berbaloi-baloi. Sebiji durian tu ada la dalam 5-6 ulas yang isinya tebal dan manis. Tak lemak sangat macam durian kacuk. Tapi aku makan 2 ulas je.. kena beringat la sikit kan. Anak2 aku bantai makan macam la tak jual dah haha..suprisingly baunya tak la kuat sangat.

Selesai 2 biji durian, lagi sebiji kami jamu member yang datang ke rumah malam tu. sayangnya dalam kesibukan makan durian, aku lupa snap gambar. nanti aku beli lagi dan snap bebanyak hehe..


KEMBALI PADA-NYA

Takziah kepada keluarga Allahyarhamah Dalilah Tamrin@Raden Galoh http://onebreastbouncing.blogspot.com atas pemergian Allahyarhamah semalam jam 8.50 pagi kerana komplikasi barah. Semoga roh beliau dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman. Al-Fatihah..

Aku selalu berkunjung ke blog Kak Raden tapi jarang tinggalkan jejak. Membaca blog arwah membuat aku rasa sangat kagum dengan perjuangannya menentang barah payudara yang dihidapinya. Buat aku rasa apalah sangat dugaan yang aku hadapi berbanding yang dia, suami dan anak2 hadapi. Semoga yang ditinggalkan diberikan ketabahan insyaAllah.

Saturday, July 17, 2010

SUKAN

Exam dilalui dengan tenang cewah! Aku harap sangat ada soalan pengurusan tanah, tapi takde plak. Abis 2 jam tangan rasa nak krem! Aku ingat nak balik Kuantan weekend tapi Arief ada sukan Tadika. So semalam bertolak balik.Sempat singgah Bike Boutique hehe..

Ni mengupdate blog sambil menunggu penyampaian hadiah. Blogger tegarkah? Boring sebenarnya sebab acara dah drag lama sangat.

Tinggal kertas tugasan individu dengan kertas renungan untuk disiapkan. 2 minggu bukan lama. Kena buat awal.

Oh..Arief dapat 1st place acara lari sambil kepit bola. Acara bawa bola ping pong dapat 3rd place. Adneen dpt 1st place acara isi bola dlm bakul. Susun kotak dpt no 2.

Ada harapan anak2 aku jadi atlit haha. Aku tak masuk pun sukaneka parents. Tak larat.

Acara penyampaian hadiah dah start...happy weekend!

Tuesday, July 13, 2010

I-CITY

group presentation dah selesai. Panel quite ok. Kena bantai tu biasa la. Tapi banyak yg panel komen tu betul.

Semalam habis sesi awal jadi aku singgah opis lama.Saja jumpa member kan. Balik rumah tengok anak2 macam boring je jadi mlm tadi yg sepatutnya dihabiskan dengan revision dan practice telah dihabiskan dengan mengukur tanah kat I-City Shah Alam. Bebudak happy mak budak pun happy jugak.

Tinggal written exam lusa. Esok kena study sikit no matter what. That means tak boleh duduk kat rumah la. Maybe lepak kat library HQ. lama tak menulis nih haha

Majority ingat pregnancy aku dlm 5 bulan. Sudah 7 bulan laa.. perut kecik dan rasa sangat padat. Beza dengan pregnancy sebelum ni. But its a fact that every pregnancy is different. Aku rasa lebih tenang dan bersedia kali ni. Dan aku rasa happy sebab kali ni ada encik suami yg sama2 share housechores dan feelings. Merasa la manja sikit kan..

Nampaknya baby ibu kali ni jadi anak Pahang..dah duduk rumah sendiri ni pantang sendiri lah. Import emak dari Klang seminggu dua.

boy or girl? aku tak tau. tak kisah pun.Doa aku agar baby dilahirkan sempurna dan sihat insyaAllah..

Monday, July 12, 2010

IBU..

Hujung minggu patut dihabiskan dengan ulangkaji dan persediaan untuk public speaking, group presentation dan written exam sepanjang minggu ni. Tapi sebab aku juga seorang ibu yang masanya untuk anak2 cuma ada sepenuhnya pada hujung minggu maka plan ulangkaji dan persediaan tu cuma terperap dalam beg dan dalam otak saja.

Hujung minggu dihabiskan dengan bawa anak2 jalan2, hadiri kenduri kawen dan pergi umah sepupu sepapat. Ambil peluang sementara balik ke tanah air sendiri ni.

Malam tadi lepas anak2 tidur baru ibu start brainstorming untuk public speaking pagi ni. terhenti kejap sebab encik suami called. Got rough ideas, planned the presentation, senarai few complementary ideas and that was it.

Pagi ni aku goreng jer lah mana yangpatut goreng. jangan hangus sudah..

Kesimpulannya..i treasure my role as mother more than anything else..i believe all mothers are..

Friday, July 09, 2010

KENA BANTAI

Sesi pembentangan individu bagi Penilaian Pengurusan Kerja (sasaran dan pencapaian kerja dalam gred jawatan disandang)

Dah lepas seksa pertama. Adat la kena bantai dengan panel. Senyum dan jawab sebaik mungkin. Giliran sebelah pagi,panel tgh fresh kan..

Ada 4 lagi seksa, impromptu public speaking, pembentangan kumpulan, exam bertulis generik dan fungsional sampai Khamis depan. Balik nanti kena tulis 2 paper dan hantar lepas 2 minggu.

Permudahkanlah urusan penilaian ini Ya Allah..

Monday, July 05, 2010

RISIKO

Makin lama makin kurang entry. Sebab hidup sangat la rutin haha..pagi pegi kerja, petang balik kerja...

Seminggu dua ni banyak kereta masuk area rumah aku, slow je..macam cari rumah sewa. Memula macam pelik tapi semalam ada satu kereta berhenti betul2 depan aku (aku tengah buang sampah) dan semua persoalan aku terjawab.

Rupa-rupanya potential buyers untuk fasa dua pembangunan perumahan kat sini. Itu ini la ditanya. Dia minat ngan pattern dan keluasan corner lot rumah aku. Harga yang ditawarkan memang la lebih mahal (kira aku untung la kalau nak jual pun kan hehe). Lepas tu dia tanya, boleh tak nak masuk tengok dalam. Haaaa..aku kata tak boleh. Dia macam terkejut jugak.

Takkkk bukan sebab aku sombong. Sebab suami aku takde kat rumah la. Takkan senang2 nak bagi strangers masuk rumah. Lagi satu, dibuatnya mamat tu sebenarnya bukan potential buyer tapi potential buglar camne? Tak pasal-pasal nanti aku dedahkan diri aku dengan risiko kan..zaman sekarang ni bukan boleh percaya sangat ngan orang. Mana tau dia nak survey barang apa ada kat dalam rumah, point of entrance mana yang senang nak pecah...eii jangan la amik risiko.

Mujur anak aku menangis..aku pun mintak excuse masuk dalam rumah.

Oh..aku dah kurang kayuh basikal sekarang. Perut dah berat macam nak cecah palang basikal haha.. so aku continue dengan briskwalk je keliling kawasan perumahan. Bawak anak2 ke taman permainan.

Tadi pegi anteanatal check-up. Awalkan seminggu sebab ada hal minggu depan. Alhamdulillah semuanya ok. HB pun dah naik sikit. Dah 27 minggu dan berat keseluruhan aku dah naik 3.5kg. Doktor macam pelik jugak sebab naik sikit. So scan baby dan perkembangannya setara dengan apa yang sepatutnya. Itu yang penting pun kan...aku senyum je la..mudah sikit nak lose the weight lepas bersalin nanti hehe...

Tuesday, June 29, 2010

DURIAN DAN ADNEEN

Musim durian dah mula. Sepanjang bulan ni dah 3 kali aku beli durian kat tepi jalan nak masuk kawasan perumahan aku. Memang terbaekkk sebab gerai tu memang depan dusun durian. Jadi everytime pun durian baru. So simpan sehari dua kat rumah pun masih sedap kan.

Aku plak jenis cerewet memilih durian. Mungkin ramai yang suka makan baka kacuk yang macam D24 la.. macam2 D lagi la, tapi aku suka durian kampung. Rasanya manis lemak dan tak memuakkan. Anak2 aku pun hantu durian haha.. memang berbaloi kalau beli.

Yang pelik kan, sebelum2 ni aku memang menyampah dengan durian kalau pregnant. Bau pun aku benci. Kali ni tak pulak. Aku sangat enjoy makan durian. Betul la kata orang, lain pregnant lain ragamnya.

Aku nak ajak abang beli durian Beserah plak. Warna isinya kehijauan, bukan kekuningan macam biasa tu. Susah nak dapat sebab sokmo sold out kat gerai2 depan dusun. Kena tunggu sebelum kedai bukak gamaknya.

ADNEEN HUMAIRA

Jarang aku cerita pasal anak dara aku ni. Dah 3 tahun lebih, mulut makin keletah. Balik taska ada je benda dia nak cerita. ABC ngan numbers 1-20 dah lepas. Doa2 harian pun ok. bagus jugak taska tu, boleh puji la pembelajaran awal yang diterap pada budak2. So makan malam Adneen la tukang baca doa makan, Arief baca doa lepas makan.

Malam tadi masa aku solat Isyak hidung ni dah mencium bau minyak baby Johnson yang semerbak. Haaaa sudah mesti ada budak main nih. Lepas solat elok je aku tengok Adneen lumur minyak tu kat kepala, kat kaki, kat tangan.

Ibu : Kakak buat apa letak minyak banyak2 tu?

Adneen : Kulit kakak ni kan kering kan..

Aku tak terkata apa dah.. bantai gelak je la..ni sure ikut jawapan ayah dia ni. Ahad lepas ayah dia balik dari kayuh, lepas mandi letak la losyen Nivea tu kat lengan ngan kaki sbb sunburn kan..dia tanya bakpe letak, ayah jawab sebab kulit kering.

Kesimpulannya jangan la cakap benda pelik2 depan anak sebab mereka ni akan absorb dan luahkan semula.

Masa aku baca Surah Maryam pun camtu la, dia duduk atas riba sambil mulut kumat kamit kengkonon baca jugak. Sampai ayat "Jannatu Adnin..." dia pun cakap "ibu baca nama kakak!" pastu menjerit kat ayah ngan abang dia "ibu ngaji baca nama kakak la"

alahai kakak...

Friday, June 25, 2010

SISTEM SURIA ARIEF

Semalam aku download dan print beberapa artikel dan latihan berkaitan sistem suria untuk Arief. Siap binding lagik haa..so petang semalam aku pass kat dia dalam kereta. Wah! aku dapat kiss kiri kanan dan ucapan terima kasih banyak kali. Tapi anak bujang tu ada satu lagi permintaan.

Arief : Boleh tak ibu buat lagi camni, abang nak bagi kawan2 ngan cikgu jugak. Boleh baca sama2.

Ibu : *mode berfikir- takkan nak fotostat 1 je kan - mujur dah gaji - ok fotostat lebih sikit bagi kat sekolah* ok.. jom pegi fotostat terus.

Arief : fotostat tu apa?

Ibu : nanti ibu tunjuk. fotostat tu mesin untuk buat buku ni jadi banyak. nanti abang boleh kongsi dengan kawan.

So petang semalam aku mengajar Arief camne guna mesin fotostat kat kedai Cina Indera mahkota 8. So fotostat 20 copies. Disebabkan yang asalnya berwarna, maka kena fotostat warna jugak biar budak2 interested dan tau warna sebenar sistem suria tu.

Pagi tadi antara pagi yang mudah kejutkan dia pegi sekolah. Terus belek beg takut nota sistem suria tertinggal.Benda2 kecik ni senang je buat, kegembiraan Arief dapat kertas beberapa helai tu IS PRICELESS..

Adneen macam biasa nak buku Barbie.. nanti aku tanya pakcik gugel kot kot ada boleh print jer.

HUJUNG MINGGU

Hujung minggu ni aku nak pergi berkelah kat Pasir Kubur, Sungai Lembing. Memang dekat dengan tanah perkuburan, dalam 200 meter je. Kawasan sungai yang dasarnya batu2 sungai, bukan pasir. Dan disebabkan sekarang ni cuaca kering jadi airnya cetek. Tak risau aku nak lepas anak2 main. Aku boleh gak jalan2 untuk kesan refleksologi. Mungkin aku drive dan abang kayuh beskal kesana. Cadangan awal nak balik hari je, tengok la kalau ramai nak ikut boleh berkhemah terus.

RUMAH AKU

Semalam jugak dah lekatkan TV kat dinding ruang rehat tingkat atas. Tingkat bawah takde TV. Senang nak buat gaya apa pun tengok TV kan. Tak sepah ruang tamu aku haha..Kalau tetamu datang pun budak2 boleh terus menonton/main game tanpa kacau mak ayah nak nyembang. Ada rezeki lagi nanti boleh beli satu lagi yang kecik sikit lekat kat tingkat bawah pulak.

Plan seterusnya ialah tukar kipas ruang rehat tu guna 4 blade remote control dan set kerusi untuk ruang bawah.. slow2 kayuh orang basikal kata, yang penting sampai.

Dah dapat bil elektrik. Khas untuk Arena yang bertanya. Bil aku RM 73.45 dengan penggunaan Peti sejuk, mesin basuh dan Air Cond bersistem Inverter dan lampu rumah downlight yang energy saver. Basuh baju hari-hari dan aircond purata 12 jam tiap2 hari (dari balik kerja sampai pergi kerja esoknya tu). Sangat jimat kan? Alhamdulillah. Alah membeli menang memakai. Ni yang cadang nak pasang air cond satu lagi nih haha (berangan takpe)..

Thursday, June 24, 2010

BIDADARI SYURGA ALLAH

Semalam aku dapat sms dari Oren, pengkhabaran sedih kembalinya Alisa Amira, anak Mawar ke rahmatullah kerana penyakit barah otak. Blog Mawar adalah private. Aku cuma kenal Mawar lewat coretan-coretannya.

Amat tabah wanita bernama Mawar ini. Sebelum pemergian Alisa, wanita ini duji dengan pemergian anak keduanya Mohamad Aiman sejurus selepas kelahiran. Dia diuji lagi dengan keadaan Alisa. Amat kagum aku dengan ketabahannya. Alisa pernah sihat selepas menjalani pelbagai rawatan dan penyakitnya datang kembali.

Alisa sudah tidak perlu menderita kesakitan lagi. Muhamad Aiman sudah bertemu kakaknya di sana. Dan kalian adalah insan terpilih, yang dipilih Allah untuk mempunyai anak2 yang sedia mendoakan dan menanti kehadiran kalian di pintu syurga, sedang kami tak tentu lagi nasibnya.

Salam takziah dari kami sekeluarga. kami doakan agar kalian terus diberi kesabaran dan ketabahan dalam mendepani saat-saat sedih kehilangan ini..

Alisa..
Damailah di sana
Disisi Penciptamu
Bidadari kecil Syurga Allah
Doa kami
mengiringi mu...

Wednesday, June 23, 2010

MANCIS DAN BUMI

Malam tadi masa makan malam. Aku melayan Arief dan Adneen. quality time ngan anak2 katanya. Arief belek mancis batang yang cap cili tu sambil membaca tulisan2 atas kotak mancis.

Arief : Mancis api keselamatan, kan salah kan ibu
Ibu : Apasal pulak salah, kan abang baca betul tu
Arief : Ye la.. kan patutnya MANCIS API BAHAYA
Ibu : betul jugak kan, sebab boleh terbakar tangan.

Lepas tu dia masuk bab sains pulak. Cerita pasal belajar nama-nama planet dalam sistem suria. (nampaknya aku kena study balik sususan dan nama semua planet, senang nak jawab)

Arief : Ibu, apasal planet kita warna warni tapi yang lain tak, apasal planet yang Dora pegi tu macam ada gelang, apasal bulat2nya ada yang kecik ada yang besar (merujuk pada saiz planet), Allah kat planet tu sama macam Allah kita tak?

Ibu : planet kita warna warni sebab ada pokok, ada laut, ada sungai, ada manusia, ada tanah, kan warnanya lain2. Planet lain takde sebab tu takde orang duduk kat planet lain. Planet yang Dora pegi tu memang Camtu. Nanti ibu baca buku bagitau abang ok. Planet bulat2nya lain sebab Allah nak tunjuk Dia boleh cipta apa saja, kalau dia nak cipta 4 segi pun boleh. Allah ada 1 je. Dia yang cipta semuanya sekali.

Arief : Ibu abang dah kenyang..

Ibu : ok.. pi letak pinggan dalam sinki lepas tu masukkan baju sekolah dalam mesin basuh.

(sepanjang perbualan ni Adneen sibuk makan nasi ngan kuah singgang daging dan tempe goreng dengan khusyuknya, cuma sekali sekala tanya kenapa Dora tak ajak dia naik space ship haha)

Aku seronok melayan keletah anak2 aku. Cuma sejam dua sehari lepas maghrib sampai derang masuk tidur dalam pukul 9.30-10.00. Biar la derang nak tanya apa pun. yang aku boleh jawab aku akan jawab. Yang mana tak boleh aku hold dulu la. But one thing that makes me proud is Arief's ability to analize finer things like matches should be "dangerous not safe".. yup might look small to others but I am proud!

Arief exam minggu ni. Harap cemerlang macam tahun lepas. Aku tak kisah nombor berapa pun, yang penting dia absorb apa yang dipelajari kat sekolah. Aku tanya malam tadi samada dia boleh jawab ke tak. Dia jawab "abang tak jawab pun, abang tulis je" oh ok...pada dia jawab tu lisan. So ibu cakap "kalau tulis pun maknanya kita jawab juga sebab cikgu kan tulis soalan kan" Arief angguk2 je...

Friday, June 18, 2010

CAMPUR-CAMPUR

Lama tak update blog.

24 Weeks and Counting..

Minggu lepas MC 2 hari, Khamis dgn Jumaat. Aku spotting dan diarah bedrest 3 hari. Rasanya sebab banyak sangat travel jauh tengok site dan mesyuarat. Ye la bukan ikut highway kan. Sekarang ni Alhamdulillah dah ok. Cuma kena lebih berhati2. HB pun dah naik skit daripada 9.8 ke 10.3. Itupun memacam aku usaha bagi naik. Muak la makan bayam/kerang haha.. semalam pegi check-up. Berat aku dah naik 2 kilo. "Pregnant 6 bulan naik 2 kilo je?" Itu soalan lazim la.. aku tak kisah, janji baby sihat sudah. Yang sebenarnya aku masih teruskan berkayuh geli2 keliling rumah dan ke pantai sekali sekala. Of Course dengan kebenaran doktor.

Program Hujung Minggu

Emak sampai dari Klang pagi tadi dalam pukul 3.00. So hujung minggu ni aku akan bersantai dengan emak dan adik2. Merasa la makan masakan emak. Nak urut jugak hehe.. Yang paling utama ni first time emak datang rumah baru aku. Anak2 aku bangun pagi ni sure excited nampak nenek dah depan mata.

Program Minggu Depan

Minggu depan aku kena buat penyiasatan dan pemantauan kat 3 tempat dan pegi meeting kat Putrajaya.

- Projek Prosdet Pantos, Lipis
- Masalah Projek Jalan Kampung, Maran
- Masalah Program Bantuan Rumah, Kampung Desa Murni, Sanggang Temerloh

PENSAN! Tapi dah kerja aku..tak boleh komplen.

Ingat tak masalah yang aku kata mesti diselesaikan selepas aku tau keputusan pada 1 Mei 2010. Sampai sekarang masih tergantung sebenarnya. Tapi takpe. Aku kena sabar. Aku kena yakin yang masalah tu akan selesai sebab Allah tetap akan bantu hambanya yang dalam kesusahan, yang teraniaya, yang berada pada pihak yang benar. InsyaAllah. Aku taknak emo2 macam dulu. Nanti baby pulak yang terjejas.

Alang2 nak ke Sanggang ni boleh la aku recce satu dua benda haha.. just wait and see..

Monday, June 07, 2010

PENYAMAN UDARA

Rumah aku mengadap matahari petang. Agak panas diwaktu malam. Sekarang pulak memang cuaca panas kat Kuantan ni. Tengok anak2 tidur tak berapa selesa. Berpeluh, melengas. Kesian macam tak cukup tidur. Susah sangat nak bagun pagi sebab baru rasa sejuk dan lena sungguh tidur. Orang tua macam aku pun kengkadang tak tahan,apa lagi bebudak macam derang.


Ada yang tanya kenapa beli rumah tu kalau dah tau ngadap matahari petang. Aku jawab sebab area lotnya luas dan harganya murah. Bila pokok2 dah membesar kurang la panas nanti. Boleh letak blind pun kat porch tu kan. Susah nak dapat rumah teres 2 tingkat dengan keluasan keseluruhan hampir 5000 kaki persegi dengan harga tu. Sebab tu aku beli.

Tak boleh jadi ni. Aku amik keputusan pasang air-cond yang mulanya kalau boleh aku taknak pasang sebab taknak anak2 manja sangat. Nanti susah kalau berjalan ke rumah sedara mara. Tapi nak buat camne kalau dah tiap malam berkirap panas.

Tanya jiran yang dah lama duduk situ pun dia cakap benda sama. Waktu2 camni memang panas. Esok dah sampai bulan 10 ke bulan 1 sejuk tak payah pasang kipas la. Perubahan monsun kan.

So terbang la RM1600 membeli penyaman udara cap Samsung Inverter 1hp letak kat master bedroom. Ada yang harga tak sampai RM1000 tapi sebab penjimatan 60% penggunaan elektrik tu yang aku kejar. Dah kalau pasang dari balik kerja sampai nak pergi kerja esoknya dengan penjimatan tu kan untung jangka masa panjang.

Peti ais ngan mesin basuh pun aku sauk Panasonic Inverter jugak. Tak kisah la bayar lebih sikit. Alah membeli menang memakai katanya.

Esok atau lusa derang datang la pasang. Lepas ni malam2 yang dilalui tak panas lagi. Jangan liat jugak bangun sebab syok bergulung bawah comforter sudah laaa..