Thursday, January 07, 2016

TAHUN BARU.. APA YANG BARU? OF NATURAL REMEDIES

Hanya 1 post pada 2015 ya,, kesian blog ni.

Anyway.. tahun 2016, aku harap membawa sinar lebih terang untuk kehidupan samada keluarga dan kerjaya. Umur makin meningkat tapi tetap aku awet muda.

Hidup perlu dikelilingi oleh orang yang positif dan susasana yang positif. Yes aku diketemukan dengan kawan-kawan, lebih tepat adik-adik yang ilmu mereka sangat tinggi berkaitan parenting. Banyak yang perlu unlearn and relearn.

Anak-anak sekarang boleh dikatakan 90% bebas ubatan. Aku makin amalkan natural remedies. Berubah sedikit demi sedikit dari segi pemakanan. Less processed food, more of home cooked meal. No more perasa atau pewarna. Iya sedikit demi sedikit. 

Tapi bila membuat keputusan untuk kembali pada fitrah dengan menjadikan makanan adalah ubat dan ubat adalah makanan bukanlah semudah tidak pergi ke hospital. Ianya satu pebelajaran semula tentang anatomy dan fungsi tubuh, benda apa dalam badan ni, organ apa buat apa, banyak jargons dan terms yang aku belajar balik untuk faham pasal badan sendiri. Sebab natural remedies ni kan kita ubati root cause bukan symptom.

So aku belajar la makanan kita ni apa nutrisi dan khasiat perubatannya, apa nak makan kalau demam, selsema dan sebagainya..

Aku belajar pasal tanda2 penyakit, untuk buat diagnosis awal, mudah untuk bercerita dengan doktor bila dapatkan diagnosis sebenar, kemudia apply natural remedies. Kadang intervensi perubatan moden perlu juga.

Harap aku istiqamah dalam hal ni. Betul lah kan we are what we eat, penyakit berasal dari perut. jaga perut terhindarla dari penyakit.

Anak2 pun suka je makan 'ubat' yelah kalau batuk selsema makan nenas, makan oren kan sedap. dari kena telan ubat.

Nanti pelan2 aku akan tulis lah sikit2, bersama perkongsian dari kawan2 lain pasal natural remedies ni. Tak rugi mencuba sesuatu yang baik kan..

4 comments:

ctpayong said...

keep sharing because sharing is caring.

oren said...

jangan lupa share..

Nik Ha said...

Terubat rindu ;) keep on sharing Angah.

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)