Friday, March 08, 2013

MASAK MASAK MAKAN

Lama pulak tak post sebarang gambar makanan kat sini ye.. makin besar anak2, makin seronok masak sebab mereka suka makan. Memasak tak susah tapi kena tahu teknik supaya siap cepat dan sedap juga. tapi dah kalau emak yang masak pasti sedap ditekak anak2. Ditekak apaknye pun jugak. Jimat pun jimat, bersih pun bersih kan. Itu lah orang dulu-dulu kata makanan ni pun pengikat kasih. Air tangan emak/isteri kan.
 
Macam aku yang kerja tak tentu hala ni, kadang2 rasa bila aku masak untuk keluarga tu mcm tebus sikit lah masa yang sepatutnya mak ni dengan anak2 tapi tak dapat sebab mak ni kesana sini. Mujur gak anak2 tak banyak cengkadak. apa terhidang itu lah yang dimakan. Sesekali minta itu ini, takpelah.. selagi dalam kemampuan mak ni sediakan InsyaAllah.. Besar pahala membahagiakan ahli syurga ni kan..


Breakfast masa cuti. Aku buat kueytiau yang cuma goreng dengan bawang dan sos cili+sos tiram+kicap+telur. Pastu buat sosej roll+cheddar cheese. Pan fried dengan butter. Tak suka deep fried sebab berminyak sangat. Cicah ngan sos thousand Island. 











Ni pulak lunch masa abang balik dari LTdL baru ni. Buat tomyam campur. Aku suka letak daun ketumbar. Enhance the flavour. Pastu buat ayam kicap untuk anak2. Ayam kicap ni cuma tumis bawang pastu campak serbuk perencah sup adabi, masuk kicap dan ayam yang dah digoreng dan tomato. Acar tu ialah acar epal ye.. bukan acar timun. Buat sama je car atapi aku guna lemon dan tambah daun ketumbar. Actually acar ni sedap makan ngan nasi arab.

 


Ni dinner masa aku balik dari Perasmian RTC Pahang. Penat sangat jadi cuma buat megi goreng, salad sayur dan panaskan 2 keping piza. Budak2 lagi la suka.. licin pizza ngan megi goreng tu. Salad sayur aku je la makan.

 


 

Kudap petang-petang. Kakak nak kek coklat warna warni. Aku malas nak buat sebijik sebab nanti messy dengan nak letak ganache, potong segala. Buat camni udah. Upload kat FB ada pulak yang order. Rezeki jangan tolak. Buat je lah.. sebijik RM1 je.
 



Apam beras pelangi. Yang ni Arief nampak dalam majalah suruh aku buat. Layan jek la.. buat setengah adunan je takut tak abis. Tapi rupanya tak cukup. sedap makan ngan kelapa parut. Atas tu menggerutu sebab aku tak cover penutup kukusan dengan kain. Dasar pemalas haha..
 
 


Sebab tadi tak cukup kan, so esoknye tu aku repeat lagi buat 1 adunan pulak. Sempat bawa pegi piknik pun. Tukar kaler la pulak hihi.. memang senang dan sedap! tapi takde Eno, kalau ada lagi cantik teksturnya. Takpe janji sodap anak2 suka. Pun lepas upload kat FB dapat tempahan. Buat jugakkkk... rezeki tu..
 







I have to admit la.. I love cooking. Kadang2 tu aku buat kek, buat muffin, buat apa2 je lah bukan nak makan pun, cuma sebab suka masak. Pastu aku bagi je la kat adik2 ipar, kat jiran tetangga. Macam terapi pun ye jugak.. tenang je rasa.
 

5 comments:

Irfa said...

aku pun suka buat tomyam letak daun ketumbar..sebab bau dia semerbak sgt
aku minat masak2 tp banyak benda xde..so lupakan je ;)

LavenderGal08 said...

Nampak sangat sedap n best..:-)

Arena said...

Dah lama tak masak2 ngah. Tak sempat le skang nih.

Anonymous said...

My spiгit mοved away about a few ageѕ well before my overаll bodу
had the courаge to еventually сonclude this ѕagа, and Ӏ did picκ I wаs higher gaіned in
the toωn I at long last found to and as for the
high-qualitу fοrtune I waѕ in search of, I ԁiѕcovered what Јoseρh Сampbell wrotе waѕ tгue: &#8220Your сomplete
bοԁily system is aware that thіs is the
ωay to be alive іn this community аnd the way
to giνe the particularly most desiгable that you havе to offeг уοu.
Handmade bread is not only basіc to maκе, but it іs reаlly greatеr foг
you. Cаrry on 11 miles, and obseгve mindfullу fοr the indicаtion to Laupаhοеhoe Poіnt
Sеasiԁe Park on thе precise.

Ηerе is my ωebsite Old Stone oven

dee said...

wei ngah..meroyan aku tgk makanan ko masak nih!!!!!