Monday, April 01, 2013

KEK LAGI?

Sila muntah ijau haha..

Ini kek terbaru yang aku cuba buat. Lebih kurang sama je mcm chocolate moist yang letak creamcheese frosting yang aku selalu buat. Tapi sebab ada few twist here and there dalam bahan kek dan topping tu maka aku cuba buat lah. Alhamdulillah sedap. Sebab kek tu ada rasa kopi dan creamcheese tu ada rasa oren.

Cuma leceh nak buat sebab kena masuk peti sejuk few times  utk pastikan creamcheese tu keras sebelum letak ganache. Lain kali aku rasa better letak gelatin sikit bagi firm. Dan akan lebih sedap kalau kek tu letak expresso/cappucino pastu tambah orange zest kat topping cheese.

 Walaupun nak makan sendiri buat la cantik sikit dengan lebihan cheese dan coklat tu. bagi anak2 excited. Buat deco mudah je pun pakai melted chocolate.

Tak sabar nak potong sebenarnya nak tengok layer jadi tak. Sebab konsistensi ganache akan tentukan berapa tebal lapisan coklat atas tu. Ok puas hati dengan ketebalannya. Satu tip untuk potong kek yang ada layer2 camni ialah dengan gunakan pisau panas. Rendam dalam air panas kejap supaya bila potong layer tu tak tercampur.

Orait sebab aku pun rasa kek ni sedap maka dah boleh masuk list dalam sale Arineen Delights.

11 comments:

Irfa said...

meriah dgn cokolatnya ;)

Amy Z! said...

Ala. Jeles la dgn org pandai buat kek ni. Jeles!

Angah said...

Irfa
memang meriah.. makin galak la badan naik huhu

Amyz
tak payah jeles.. sila buat..

Arena said...

Hebak mung hehehe. nanti aku turun kuantan. aku order. hehehe. bila tah nak turun.

Biarlah rahsia said...

wahh rajinnya angah...boleh tak hntr resepi kek tu ke k.bie...kat sini adawiah@kb.usm.my...nak try lah...

Azlina Wahab said...

apsal la ko dah tak satu opis? kalau tak senang aku nak order (tak pon jd tester, muahahahah) :D

nonie said...

aritu dah try belajar baking dgn SIL sempena besday cik abg... seronok tapi mcm belum cukup sabar & rajin.. buat butter cake je pun... nonie pukul telur dgn gula pakai mixer pun cam dah lenguh lagi pulak kena kendung cik afsheen sebelah (alasan :p). Last2 SIL jugak yg siapkan huhu... so mmg tabikla kat angah :)

pB said...

apasal jauh

kalau tak leh order sebab minggu depan kat pejabat ni ada buat port-luck

oren said...

struktur layer kek tu nampak sgt2 sedap n gebu..

Anonymous said...

Awesome issues here. I am very happy to peer your article.
Thanks so much and I'm looking forward to contact you. Will you kindly drop me a mail?

Look at my website: Bruchgold verkaufen

Arena said...

Ngah, ko tanya, aku buat cheese cake pakai resepi mana. Setelah aku godek2 blog aku, aku buat cheesecake pakai resepi dari sini http://ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com/2010/06/oreo-cheesecake-resepi-ii.html