Tuesday, February 09, 2010

LOMPAT KELAS

Baca paper pasal cadangan kementerian untuk benarkan student darjah 1 lompat kelas ke darjah 3 di sekolah berprestasi tinggi (SBT). Untuk bebudak yang otaknya geliga. Kebanyakan budak darjah 1 sekarang ni dah lancar membaca mas aumur 5 tahun lagi. Anak aku pun dah lancar membaca. Sekarang ni tumpu pada maths ngan BI.

Aku sokong langkah ni untuk elak budak boring, dan kalau bebudak ni memang boleh catch up dengan study apa salahnya kan.

Cuma harapan aku pendekatan ni bukan saja akan dipraktikkan di SBT tapi juga di semua sekolah rendah lain. Ramai budak cerdik kat sekolah2 biasa jugak. Aku pun nak anak aku lompat kelas kalau dia berkemampuan kan.


CUTI

Minggu ni nak balik Klang. Sejak bawak anak2 balik Kuantan awal bulan 1 lepas, ni la kali pertama nak balik jumpa nenek. Cuti panjang ni seronok sikit kan. Bawak sekali adik aku yg sekolah kat Kuala Rompin. Jangan anak bujang aku taknak balik Kuantan lepas tu sudah la.

5 comments:

Pnut said...

bagus jugak ada lompat kelas ni, tp biasanya utk yang betul excelent je angah, sepupu akak dulu anak dia lompat kelas, tp mmg terrer budaknya lompat kelas pun manjang dia nombor satu, ujian dia susah, dari beratus amek, adalah kot 5-6 je yg layak...

kalau anak kita salah sorang darinya..adoiii mak dia yang happy kot..ehehehe

Arena said...

tulah bagus.. kekadang budak jadik boring sebab ada yang dah dekat kindie 2 tahun, so advancelah dari kengkawan yang lain. dan aku jgak nak cakap tahniah!!! jaga diri bebaik, doa banyak2 dan jangan lasak2 sangat.. take care and congrats again..

Ummi batrisya dan damya said...

anak sedara ummi dua orang dapat lompat kelas, tapi kami semua tak bagi diaorang lompat kelas, so dia orang ikut normal procedure

entah kenapa pun tak tahu kami semua tak bagi :)

rasanya kurang pendedahan kot masa tu, mak ummi takut macam diaorg tak boleh follow,

Angah said...

Kak Pnut
kalau ada peluang untuk anak kita amik test tu apa salahnya kan. mak dia mmg hepi la hahaha

Arena
Thanx dear. Aku pun doakan ko dapat jadi ibu ya..

Ummi
hehee.. biasa la benda baru kan. Pada angah, biar bebudak ni cuba dulu. kalau tak boleh takpe. at least dah cuba kan.

Anonymous said...

Saya pulak adalah batch terakhir amik PTS dan alhamudillah saya seorg dapat..tapi yg saya geram...kenapa mereka..guru2 saya dan guru besar pd ketika itu tidak mengallakan dan cuba menyekat saya..alhamduillah..saya tetap mahu lompat kerana ade rase yg xkena dgn no 4..xtahu kenapa...dan masa dah skolah mngah baru tau no 4 tue cina kata "suey"...dan naluri saya selalu benar...Tapi aku pun harap kalo ade bdk2 laen yg dah ok..lompat je lar...kan bagus...korang xperasan ker kalo kat sekolah menengah subject pack sgt..cuba masuk kat sekolah rendah sket...mcm sejarah ker..science..tapi dlm sket...at least..xde le tertekan..xkan le...math dia pun cuba buat stail macam aku tgk masa bpk aku skolah inggeris dulu...aku nk sgt kalo ade skolah tue...xde le aku belajar dgn rase boring... diorg xtau...masa kecil le bdk2 punye sel2 otak cepat berkembang....So..kerajaan patut wujudkan balik...drpd buat rancangan khas...buat kelas utk bdk2 nie...dan sbp sume buat silibus advance..aku rase geram jer belajar benda2 ulang2 masa darjah 1-3...dan aku percaya..masih ramai bdk2 yg sng dpt marakh full...pasal...benda dah pnah belajar..so...jgn korbankan anak2..