Tuesday, March 24, 2009

BAHASA SMS

Aku ni boleh masuk kategori orang tua. Sebab aku cukup tak suka kalau dapat sms yang bahasanya Ya Allah.. sampai kena carik translator. Bukan pakai bahasa Jerman... tapi short form perkataan yang tak establish. Kalau budak2 yang bagi tu aku boleh terima lagi la kot (bila aku sms ngan bebudak tak tau hahaha) Ni yang bagi mesej ni dah tua, kalau bagi laki dah boleh beranak dah eheh...

Ni contoh sms daripada seorang perempuan berumur 25 tahun, yang aku save nombornya dalam handphone aku sebagai SPLINTER....yang tak pasal2 telefon aku (tapi aku tak perasan sebab silent mode). Memang berani perempuan ni ok....

Aku : Ada hal penting ke call smlm?

Splinter : yepp tp skunk x ptng daaa myb s00n..nw i cn wait..

Aku : sudah2 lah.. I really had enough

Splinter : urm dun knw

Soalan aku, SKUNK tu bukan haiwan dua warna yang keluarkan bau busuk bila diancam tu ke? hahaha... cara kita menulis, cara kita bercakap menunjukkan personaliti kita in one way or another right?

Cik SPLINTER.. jangan lah diinjak-injak kesabaran Puan Angah ni ye...nanti dia marah sapa susah? errr... layak ke panggil cik?

21 comments:

R28est said...

hehe bahasa pelik2..k0non nye nak ringkas tapi sampai orang xpaham..jadi ade gunakah anta SMS yg x dipahami? fikir2kan

Anonymous said...

xtau wt 2 say. cos tsing need s-form 2 sve word. If tsin 2 L hcwe rlay msg in a zippy. Org 2aa mmg xphm tsing but ned to knw la.

klu dah 2a sgt xyah la sms, talk je. Bdk rmj mmg akn pki s-form sbb nk jimat ppd. bkn macam angah, duit byk.

slm

Splinter

Aini malas nk login said...

Adoi lawak lawak

Aku rasa, as a courtesy, elok la taip bagi org paham. Sbb kekadang eja singkatan ni, the ejaan tu can mean for more than one word..kang salah paham, masalah lain lak timbul.

Nsb baik la adik2 aku sms, aku masih blh faham..

Angah said...

Rahimah
tau takper ehehe

Anon..
Dah tau takde duit, takde kerja, jgn guna telefon. boleh? and don't start a war you cannot win..understand? Angah memang banyak duit.. sebab tu pakai bil bukan prepaid. jadi berusahalah dengan cara betul untuk dapat duit yang banyak.

by the way.. betulke you ni splinter yang dalam handphone angah ni? and 25 years old is not remaja hahaha

Angah said...

Aini yang malas nak login

Orang tua macam kita ni tau la courtesy tu apa... orang tua yang perasan muda tak tau...ops!

kunyeet said...

Angah, daripada org sibuk dok piket against PPSMI tu, baik carik je bebudak mcm si splinter ni, rendam dalam kolam. Diorang ni la perosak bahasa. 'Skunk' tu 'sekarang' ke? rasanya dari zaman dahulu kala org tulis shortform 'sekarang' as 'skrg'.'2aa' tu 'tua' ke? Apa ke shortformnye? sama je 3 huruf. Kalau tukar jd '2a' pun kurang satu huruf je. Tu bukan nak jimat prepaid, kategori pemalas dah sebenarnya.

oren said...

drpd buang ruang taip 'skunk' tu, baik la taip skrg..itulah kependekan yg betui dan difahami, tak gitu??

ntahla..nak jimat konon, tapi tak tau cara..dah tu, buat org tak paham..mesej tak sampai..lagi la buang kredit..

ps: aku guna prepaid, bukan line..duit tak byk, tapi bila hantar msg, kena la bg org yg terima tu paham..

Angah said...

Karad
Rasa best kot ikut perkembangan zaman. Rendam kolam? hmmm.. apa kata bagi hukum tembak (huh! angah yang maha zalim)

Itu la maksud angah, kalau pakai established shortform takpe. ni ubah terus..

err.. sampai skrg tak paham "tsin 2 L hcwe rlay" tu apa...hahaha.. sungguh tua aku nih.. tapi takper tua lawa dan berharta (mati la perasan)

Angah said...

Oren
Aku sayyyaaaanggg ko sebab ko paham maksud aku..

p/s : walaupun ko tak banyak duit tapi hati ko baik *hugs*

NONIE AZIZ said...

hahaha aku ingat aku sorang jer tak faham ko pun sama hahaha

mamalisa said...

angah sila bagi email address nak invite baca blog ok :-) tak tahu plak angah suka kayuh basikal..kewwlll

my email add mawarnim@yahoo.com

Anonymous said...

"tsin 2 L hcwe rlay"...5 kali aku baca ayat ni kuat...last2 macam bunyi mencarut pun ader...kita ni mmg dah tua kot angah...yang bg sms ni tolong jelaskan apa benda yg cuba dicakapkan...bahasa jowo kah?? betul2 nak tau...

Anonymous said...

anon tu splinter tu gak ke...

wohoho...aku tak paham satu hapah -->> tsin 2 L hcwe..etc tu..

ppd - poli port dickson..kekekke

adakah aku terlalu tua ngah? sapa2 faham short form yg very short tu tlg explain aku...


kemamang mari jugaa...

Angah said...

nonie
sekapal la kita ehehe

Anon
cuba ko eja dalam versi ko plak camne bunyi buleh jadi mencarut tu..hahaha

Kemamang
Aku rasa bukan..ppd tu selepas aku memahamkan konteks ayat yang dia kata takde duit (sedar diri bagus!) ialah prepaid bukan pejabat pendidikan daerah atau poli port dickson..

Takpe.. kita tua lawa dan kaya..(mati la perasan lagi)

Anonymous said...

salam angah...selalu baca blog u...rasanya kita sebaye kot..hehehe..ketegori tua la yer...bahasa dorang ni mmg la buat pening kepala...melayu-inggeris dicampor adukkan..pastu dlm shortform lak...bila org tak paham,mulala ckp org tu tua....tah lerrr...tercemar dah otak dorang ni...25 tu dah hilang dah remaja nya tu!!!!

Anonymous said...

Biar ina tlg translate.... tp x taulah betul ke x..sebab kita pun 2aa ....hahaha

'x tau what to say, coz textin need shortform to save word. If texting too long, how can we relay mesej in a zippy. Orang tuaa mmg x faham texting but need to know la'

Hahaha, berputar otak, nak fikir2 perkataan tu...

ina paka

Angah said...

Anon
Memang pening...thanx sudi singgah

Ina Paka
Clap! Clap! Clap! agaknya itula yang dimaksudkan ye.. tapi camne la aku nak paham sekali lalu tsing tu texting L tu long hcwe tu how can we.

Pendek punya pasal amik masa nak paham.. mesej tak sampai gak kan.. baik la guna established shortform kan kan kan..

kunyeet said...

Angah, kalo amik masa nak faham tu boleh terima akal lagik,
kalo tak paham-paham sampai sudah???
Tapi menariks gak la masalah bahasa sms nih, leh wat tesis Phd nnt....hikhik...

Luna said...

haha nasib baik ada org dh solve the problem

how can we ye?

how la????

Anonymous said...

mmg korang semua ni mak datin yg dah tua tua.

Anonymous said...

lembab btoi la hang neh,arap jer keja ado tp cm ampeh.dh la gemukkkk..buruk lantak.pdan la laki ko cri lain hahahaha!!!!!