Monday, January 31, 2011

CAMERON HIGHLAND

Ok..ok ini cerita basi. dah banyak kali nak tulis tapi banyak kali lupa jugak. Urat dah banyak putus..tapi tetap menten ayu haha..

Awal bulan 1 lepas aku pergi Cameron Highland. Pegi pagi Sabtu dan balik tengahari Ahad. Gila kan! Ceritanya ada Yellow Ride sempena Le Tour De langkawi. So abang ngan geng2 otai kayuh Kuantan join la. Dan sebab kayuhan tu kat Cameron Highland maka pakat2 bawak family memasing. Sudahnya ada 6 family dan beberapa yang bujang ikut sekali. 9 kereta semuanya.

Sekarang ni dari Kuantan dah senang dan cepat kalau nak ke Cameron Highland. Dulu kena masuk Selangor pastu masuk Perak baru sampai sana. Ferrr kena pikir 10 juta kali la. Sekarang ni ikut Jalan baru Pos Betau kat Lipis..ala jalan Sungai Koyan tu...terus sampai ke Ringlet. Saya sangat suka!

kami sampai Pos Betau tengahari. Lepas makan dan solat, yang lelaki start kayuh ke Tanah Rata (60km) dan family teruskan drive ke puncak la. kali tidur kat Desa Anthurium Apartment. Geng2 kayuh sampai puncak lepas Maghrib.

Aku bawak Rexton. Haaaa..ini cerita yang x best dan untuk ibu2 sekelian, jangan ikut apa aku buat kalau tak biasa memandu. Aku akui sangat bahaya. Daripada Pos Betau Ana (anak abg Rahim) tolong dukung Riefqi sampai Ringlet. Itupun nangis2, buat konsert. Aku tak ikut konvoi dah, terus pecut jek. (sombong sket sebab keter besau haha)

Sampai Ringlet aku susukan Riefqi sementara tunggu keter lain sampai. Tertidur la dia. Ni satu lagi hal nak ke Tanah Rata kan..tau la jalannya mendaki dengan bengkang bengkok tu. Nak lepaskan breast kang dia mengamuk plak lagi. Jadi dengan konfidennya aku drive ke Tanah Rata dengan satu tangan ampu Riefqi tengah menyusu dan satu tangan kat stereng. All the way up to Tanah Rata!

Sebenarya sebab aku bawak Rexton yang aku berani. Tinggi kan, nampak jelas semuanya. kalau keter biasa mmg tak berani. Sure ada tanya nanti suruh la org lain drive. Masalahnya takde yg boleh drive huhuhu..

Ok habis cerita ketereran aku drive haha..duduk sana 1 malam je. Esoknya tu lepas habis Yellow Ride, kami naik ke Brinchang membeli apa2 yang patut la. Seriously aku tak beli apa-apa pun kecuali strawberry, madu ngan jagung. Sayur mayur aku tak beli sbb kat pasaraya pun banyak haha..tapi sayang madu yang aku beli tertinggal masa sibuk beli strawberry.

*ish aku benci la sebut madu ngan berry nih*

lepas tu tak singgah mana dah. Straight balik Kuantan. Oh singgah Sungai Koyan makan tengahari kejap. Sampai rumah dah malam. Terus tido. Kesian Arief la sebab dia sekolah esoknya tu. Aku kan masih cuti bersalin masa tu.

Itu la cerita percutian terkejut aku. Takdenya nyinggah farm2 bagai atas tuh. lenkali la ye..

17 comments:

Jojoe, as you know her. said...

a tingin gak nak gedik2 sejuk kat cameron.. tapi tatau bila time lah..

ko org ke 2 yg aku tau bf smbil drive. kakak ipau aku lg sorg.. terer tul korg ni. abis kene bongkok ke apa smbil drive tu? tak dapat pikir aku. hehe

Angah said...

jojoe
ampu je kepala baby sampai tahap tinggi kita ngan dia selesa...tapi aku tak buat selalu..terpaksa jek huhu..

A.Y.U.N.I.E said...

angah, jalan yang dari kuantan tu jalannya ok ka?

A.Y.U.N.I.E said...

angah, jalan yang dari kuantan tu jalannya ok ka?

Angah said...

ayuni
jalan sangat ok! tak la pening berpusing2 mcm dari simpang pulai tu

Dinas Aldi said...

Angah, bior benor drive sambil menyusu???

Arena said...

Makkkk, drive sambil BF. Tabik sis, jgn buat slalu ek.. hehehhe

Angah said...

Kak Dinas / Arena
Betul...tapi sebab terpaksa je huhu

oren said...

teror aahh ko bawak rexton..aku pon teringin..hikhikhik..

Angah said...

oren
ala sama je mcm bwk keter lain pun. sama tinggi je ngan avanza..cuma pikap lebey la sket hehe

A.Y.U.N.I.E said...

angah, lau tak pusing2 cam simpang pulai tu memang best r..btw, jalan tu memang kena masuk kuantan dulu ka?

Angah said...

ayuni
Tak perlu ikut kuantan. kalau dari KL tu ikut Bentong pun boleh. Kalau dari Terengganu tu ikut bypass, masuk highway pastu ikut suka la nak ikut jalan mana janji sampai Pos Betau kat Lipis tu. Jalan mmg best, smooth jek sampai Ringlet tu.

A.Y.U.N.I.E said...

lau ikut dari gombak, kuar ikut bentong ler ek? waa...dekat tu angah..hehehehe...gelak syaittooonnnn!
hahaha..eh, angah..sms aku address umah ko..hadiah untuk anak ko ada kat aku lagi..skang ni susah sket nak outstation..

Angah said...

Ayuni
Ha'ah..ikut Bentong..toll free beb haha..itu yang penting! terharu plak aku ada hadiah utk anak hehe..nanti aku inbox ko yer..thanx auntie..

A.Y.U.N.I.E said...

sebab tu aku beria tanya ko angah..tol beb!!!hehehehe...eh, aku kan memang dah beli untuk anak ko aritu cuma aku takut bajunya kecik ler..sebab time aku beli aku outstation kat kuantan tapi tak sempat jumpa ko time tu..bila dok kemas rumah baru ni, yang baru teringat ada hadiah untuk anak ko..hehehehe...ko inbox tru FB ke beb? nanti aku cek..apa2 hal aku roger ko balik..

kakLuna said...

nnt bila2 nak tumpang Rexton, boleh? hehehe

Angah said...

Luna
Bukan kita punya pun haha..drive jer..