Monday, January 17, 2011

FIRST DAY

Setelah 3 bulan bercuti, hari ni start kerja. Hari ni jugak first day Arief masuk transit kat Tadika (van amik pastu petang ada kelas Fardhu Ain), Adneen pun dah upgrade masuk tadika dan paling tak best hari ni jugak Riefqi duduk taska. Sebulan RM655 untuk 3 anak. Itu pun lepas diskaun sebab aku hantar semua kat Tadika yang sama. Kalau aku amik maid pun untung kan. Clear rumah kann..

Pagi tadi bangun pukul 5.40 pagi. Gila awal! Masak bekal Arief (hari ni dia bawa nasi goreng ngan nugget), setel EBM dan setel dishes. Ayah dia gerak anak2 sambil aku susukan Riefqi. By 6.50 dah ready untuk keluar. sekolah Arief jauh dari rumah, tengah bandar plak tu (berhadapan ngan Kuantan Parade) jadi kena keluar awal sket lah

Sebenarnya memang dalam proses nak amik maid. Nak kira mampu sangat tak juga tapi dah rasa satu keperluan sebab kerja aku yang banyak balik lewat, lawat site, meeting jauh2, outstation lagik memang perlukan aku amik maid. Bukan tak harap kat suami tapi memang tak harap pun hahaha..nak jaga yang besar2 tu ok, yg baby tu masalah sket la kan.

Memandangkan Taska Riefqi hanyalah sepelaung dari opis maka aku cuma bekalkan 3 botol susu je untuk feeding. sebab tengahari aku akan pergi susukan dia. sambil susukan anak sambil spot check kan. Aku bayar mahal maa..

Oh cerita pagi tadi. Aku masih dalam time adjustment untuk pastikan anak aku sampai tepat masa kesekolah dan aku sempat punch in sblm pukul 8. Tadi macam ok tapi aku ngelat. Aku punch in pastu kuar balik. Kuar rumah hantar Arief, pastu aku punch in, pastu hantar Adneen, Riefqi dan beg baju arif ke 3 bangunan yang berbeza...hazab rasa hehe.. Tadika Al-Azid ni asingkan terus ikut umur kat 3 bangunan berbeza.

So aku cadang, abang hantar Arief pastu hantar beg dia kat Pusat fardhu Ain. Aku hantar Adneen ngan Riefqi pastu terus masuk opis. Nak pi susukan Riefqi pun mudah ada kereta. Takkan hari2 nak rembat kereta opis kan..

So itu la cerita first day aku ngan anak2. Petang ni nak buat adjustment rutin selapas baik kerja pulak, ye la membasuh, memasak, menyidai, menyumbat barang dalam beg anak2, handle EBM kan. Menggosok tak perlu sebab aku gosok dah stok seminggu.

Wokeh, sekarang nak adjust ngan kerja opis yang dah 3 bulan ditinggalkan...mcm menggunung je dokumen atas meja adehhhh..toddles..

4 comments:

iza said...

hehe.. good angah good.. akak sorang ni pun tak terhandle.. adumaakk!!

oren said...

chaiyok dear..

aku mangkit 4.30 sebab jenis lembab buat keja..hahaha..pastu siap ngelat lagi lps punch in..serius..mmg tak sempat :P

Dinas Aldi said...

go Angah go! sementara nak biasa dengan rutin baru mula bekerja dengan sorang lagi anak, insyaallah lepas ni ok.

lily lys said...

assalamualaikum..

sekadar nak bertanya.puas saya duk google tp belum lg jumpe jawapan.nampak ade post ppuan pasal kafa anak puan..ade ke kafa sekitar kuantan ni yang ambil umor 5thn..saya bekerja di bt 5

time kasih