Thursday, August 18, 2011

EKSIDEN & START PROGRAM ANAK ANGKAT

Lama aku tak memblog. Cerita banyak. Masa je tak mengizinkan. Kerja banyak derr.

Ahad lepas aku berbuka kat Restoran. Tengah nak menyuap adik ipar call. Ayah mertua ngan sorang lagi adik ipar, Yah,  eksiden kat Jabor dalam perjalanan balik Kelantan. Ayah patah bahu, adik plak patah tangan ngan concussion.  Pastu luka2 dan lebam2 lah.

Kisahnya nak mengelak diri langgar kereta depan yang brek tetiba, jadi ayah elak ke kiri, tau la bila brek mengejut atas crusher run, jadi ayah terbabas ke kiri dan menjunam ke gaung. Kereta total lost. Mujur ayah bawak Rexton. Kalau tak aku tak tau la camne nasib dia ngan Yah.

Lepas buka lebih kurang, aku pegi umah kat Tanah Putih sementara abang pegi hospital since Yah pun dah naik ambulan. Malam tu juga buat CT Scan. Alhamdulillah takde brain injury cuma blood clot dan bengkak. Esoknya tu aku pegi tengok kat spital. Aduhai sedih sungguh la, doktor terpaksa sedate dan ikat dia sebab bila sedar je dia meraung, meracau pastu cabut habis wayar2.

Setakat hari ni stabil dah. Ayah pun ok. Cuma sebab dia pun dah tua mesti kadar penyembuhan dia slow sikit ye tak. Aku doa sangat2 semoga dia ngan Yah cepat sembuh. Moga takde side effect ke apa. Ye la..aku ni dulu tak rapat ngan ayah sendiri. Bila dapat ayah ngan mak mertua yang best, yang layan aku lebih dari anak sendiri mesti la aku cherish all the moment kan.. Tolong doakan juga ye..

Cerita lain, Riefqi dah 10 bulan. Alhamdulillah. Lagi 2 bulan aku dapat la degree in brastfeeding ye. Aku doa semoga perjalanan BF aku ngan Riefqi dipermudahkan. Dalam bulan puasa ni ada drop sikit production. Perkara biasa lah tu. Masa2 ni la stok EBM sangat-sangat main peranan. Setakat ni masih tak luak sangat la sebab sebelum ni pun production melebihi keperluan harian alhamdulillah.

Sehari dua ni dia demam. Complete package ngan batuk dan selsema. Perut pun nampak kembung . Ada la nak aquire new skills ye..dan 2 malam jugak la tidur aku tak tentu hala. Macam zombie rasanya. Ragam budak2 nak membesar yek..

Semalam berbuka puasa dengan gulai kawah (walaupun aku masak guna kuali haha), daging goreng, telur masak kicap untuk hero ngan heroin, ikan sebarau goreng. Pastu aku buat lepat pisang ngan cengkodok pisang. Sendat! Hari ni berbuka kat Restoran Santai, Tanjung Lumpur. Anjuran opis.

Berkaitan Program Memberi dan Kemudian Lupakan mcm entry aku yang lepas tu, sebenarnya aku tak la buat dia dalam skala besar. Aku seronok sebab ramai yang tanya aku camne nak mula, camna nak join, camne nak start. Alhamdulillah..moga ramai lagi anak2 yang kita boleh tolong ubah nasibnya ye..

Actually program ni aku tak la buat secara beramai2 dan korang boleh buat sendiri pun sebenarnya. Sebab kalau boleh biar lah kita buat diam2 je..InsyaAllah..

Ok.. camne nak buat. Memula pilih la mana-mana sekolah yang dirasakan sesuai. Mcm aku, aku pergi sekolah lama aku. jadi senang nak berbasa basi dengan Guru Besar. Bekas pelajar datang kan hiks..

Lepas tu straight to the point je la cakap apa tujuan kita datang, dan minta kerjasama dia untuk dapatkan cikgu yang dia percaya. Ye la kita nak amanahkan duit kan.

Kemudian minta kerjasama dia dan cikgu tu untuk kenalpasti calon anak kita. Kriteria terpulang pada kita la. Macam aku ni, aku nak anak yang datang dari keluarga susah yang mak ayahnya memang rajin usaha untuk keluarga. Aku taknak keluarga yang susah dan malas.

Bila dah dapat, aku minta lagi cikgu ni untuk inform family dia tanpa bagitau siapa aku. Tapi terpulang la pada masing2 kalau nak jumpa straight ngan mereka pun ok. Aku purposely taknak sebab kan dalam kampung aku. Tau je la mulut orang, kang jadi fitnah plak. Kita nak buat benda elok pun dijaja seantero kampung kata kita ni macam2.

The rest mcm yang aku cerita tu lah. Sekali sekala aku bali kampung, aku jumpa cikgu tu dan tanya pasal kemajuan study dia. Ada la sedikit kontrak bodoh di situ yang mana kalau pelajaran dia down atas sebab2 dia malas ke hapa..bantuan akan dihentikan.

Jadi kengkawan, aku alu-alukan kalau nak mulakan program ni..secara individu lah ye..bukan secara terancang mcm program2 besar kat TV, Yayasan sana sini tu. Matlamat aku cuma untuk lihat anak2 yang berpotensi ni dapat peluang untuk ubah nasib keluarga mereka. At least dengan pertolongan yang kecil ni dapat la mak ayah dia tumpukan pada anak2 yang lain kan..insyaAllah.

3 comments:

oren said...

great! mebi aku pon buleh start tanya sekolah mira..approach dulu, ye tak? sekolah sendiri, kat penang nuh..jarang amat pegi hala kut situ..hahaha..alasan lagik..

Dinas Aldi said...

Allahu akbar..semoga ayah mertua Angah & adik ipar tu cepat sembuh. Akak faham sangat bab meracau & cabut wayar tu. Mak akak tahun lepas lepas surgery patah neck of femur pun camtu la. Dia takla meraung tapi kesan morphine tu buat dia meracau & habis dicabutnya wayar. Orang yg menjaga ni kena banyak banyak banyak sabar masa tu sebab bukannya dia sedar betul.

HappyIrfa said...

bagus rancangan ko ni..smoga dipermudahkan oleh Allah