Thursday, December 18, 2008

CERITA DEMAM AKU

Ini cerita demam aku....
Seminggu aku lepak kat UPM sebab Kursus Kepengadilan tu kan. Nyamuk Ya Rabbi memang banyak gilerrrrr.... aku balik hari Isnin dan Selasa tu aku cuti. Rabu ngan Khamis aku kerja. Hari Khamis tu aku dah rasa panas badan, dah start menggeliat. Even staff aku pun perasan aku dah lain macam. Pergi meeting kat MPSJ pun rasa nak pengsan dah. Balik rumah petang tu aku dah makin lembik. Badan dah sakit-sakit tapi aku suspek viral fever jer... aku kan biasa kena viral fever nih..
malam tu susah nak tidur sebab sendi sakit n aku rasa sejuk tangan kaki. Pagi Jumaat amik mc la. Aku pegi klinik. Aku rasa sejuk dan sakit sendi tuh lagik... bukan lenguh tau tapi sakit.. nak explain sakit camne pun aku tak reti tapi sakit la...Bila check suhu badan ambik ko! 38.7 Celcius! panas giler tuh. Doktor bagi ubat dulu pastu dia bagi tempoh 2 hari takut develop into denggi atau chikungunya tuh la....
Balik rumah, makan ubat dsb.. aku call abang dia pun balik terus dari Kuantan. Aku belasah minum 100plus jer la... kepala pun dah start sakit again aku ingat migrain jer la..Sabtu pun masih camtu la... aku cuma larat baring ngan duduk jer.. tu pun amat seksa laaa... nak kebiilik air pun berpapah. Lutut rasa macam takde jer...lembik longlai habis...
Bila rasa macam tak tahan dan aku rasa aku macam dah kena jer demam tuh, aku pun pergi la buat blood test dan comfirm laaaaa.... aku pun tak sangka buleh kena. Tapi doktor kata quite mild simptomnya mungkin sebab faktor umur dan antibodi badan. Dia insist aku masuk sepital tapi aku insisted takmo sebab bukan boleh buat apa pun kat sepital. BUkan ada ubat pun kan. Lagi boring hidup aku nak menjaga tatasusila bagai. Kat rumah boleh baring2 tengok Astro, boleh bermanja2 ngan suami kan ehehe... But the doktor made me promise to do daily check up ngan dia la... which I was happily accepted....
So kerja aku cuma melepek jer kat umah. Adneen pun aku tak bagi direct feeding. Aku perah dan buang jer susu. Tak berani jugak nak bagi kan, demam camnih. Kalau setakat demam biasa tuh aku bagi jek. Dia kena survive dengan stok yang ada dalam peti ais jek.. Jadinya stok aku makin kurang la untuk dia... mujurnya dia dah banyak makan benda lain. Ni aku dah start direct feeding semula... kesian tengok anak dara aku macam kehilangan jek...
Secara ringkasnya... demam panas dan sakit sendi yang teruk sampai nak bergerak pun rasa sakit. Sakit kepala jugak..2 hari mild lepas tu teruk dalam 3 hari dan beransur2 baik selepas tuh. Aku banyakkan minum air masak, 100plus dan sup ketam. Aku tengok 100plus pun dah nak muntah sekarang nih...
Aku dah start kerja kelmarin (Selasa). Badan rasa jugak la lesu sikit tapi aku dah boring tahap gaban duduk kat rumah...ni kalau aku rasa tak best aku tutup pintu dan baring kat sofa jer...esok kena buat counter check up lagik... takper la.. aku nak sihat betul kan...
Tapi sebab aku ni kan degil... Sebab dah rasa ok aku ajak husband aku balik Kuantan masa cuti Birthday Sultan selangor tuh. So balik la kami ke Kuantan. Bu that time aku dah boleh bergerak dengan ok la... degil kan.. aku nak lawan jugak kesangapan diri tuh. Balik dari Kuantan hari Sabtu.
Dan sebab aku ni degil kan...Malam esok aku nak join Putrajaya Critical Mass. Acara kayuhan riang ria dengan member2 basikal pusing-pusing Putrajaya. Kalau larat aku kayuh habis, kalau tak larat aku kayuh separuh. Abang pun join sekali which I like...

6 comments:

NeroEcha said...

Siksa gan kena demam tu yer..sampai ke sendi2 sakitnya..moga ko cepat sembuh yer

oren said...

gagah perkasa sungguh kawan aku sorang nih!

take care!

cik puan daun said...

ya Allah.. kesiannya ko.. tapi takper dah ok kan?

Sup ketam tu mcm sedap aje.. :)

NONIE AZIZ said...

pasal tulah masa aku kena denggi hari tu aku malas gi spital....boring giler kan..badan tak bermaya..pastu asik baring aje...

Angah said...

nero :
memang sakit giler sendi.. mujur la umur muda kan.. simptom kurang la

Oren :
gagah? hahahaha...

Angah said...

Daun :
masa sakit letak apa pun x sedap

Nonie :
Dok sepital kena jaga tatasusila.. boring