Wednesday, January 08, 2003

Lama aku tak update kan.. nilah masalahnya bila hanya bergantung pada pc subsidi ofis. Line pun slow.. kengkadang mintak member tolong updatekan.. terima kasih ler ek. Bila bercakap mengenai bab bergantung dan pergantungan nih aku suka tengok sikap orang keliling aku. Ada yang memang independent, tak bergantung pada sesiapa pun. Tapi ada juga yang terlalu bergantung pada orang lain. Dua ekstrim yang banyak buruk dari baiknya.. pada akulah.

AKu pernah dengar ada lelaki yang tak suka perempuan yang terlalu independent. Kurang manja, kurang romantik katanya. Bukankah lelaki tuh tempat mengadu nasib.. Aku juga dengar ada lelaki yang suka perempuan yang sangat independent. Senang nak urus katanya.

Tapi ada ke perempuan yang suka lelaki yang terlalu bergantung pada seseorang? Pada ibu contohnya. Sikit2 nak tanya emak. Ya.. anak lelaki tetap kepunyaan ibu sampai bila2 tapi eiiii rimasler kalau nak dating pun nak tanya emak dulu. Itu pendapat segelintir wanita.

Kenapa aku kata terlalu independent banyak buruk dari baiknya? Erm.. salah satu sebab ialah pandangan orang terhadap kita. Kita mungkin dianggap tak percayakan orang, atau sombong etc. Setiap orang ada prejudices merekakan.. Dulu aku nih jenis tak hirau pendapat orang tapi aku silap. Akukan duduk dalam komuniti, dalam kelompok manusia yang pelbagai. kalau nak diterima kenalah ambil berat pandangan mereka. kadang2 sebab mulut orang lain kita jadi mangsa.

Aku bagi contoh. Korang ada roomate yang berkereta, yang bekerja seofis. Dia ajak tumpang ke ofis, tapi oleh kerana korang nih independent.. tak perlah, naik bas jer sbb tak nak menyusahkan dia. Letihlah member tuh menngajak. Korang tetap nak naik bas. Fine. Mungkin, mungkin aja.. pandangan dia akan berubah, pandangan teman sepejabat pun akan berubah "diaorang nih gaduh ker" atau "mendalah sombong sangat..naik keter sekali bukan takleh" atau "si X tuh tak nak pun tumpangkan si Y tuh gi kerja, duduk serumah" bukan korang jer kena cop, member tuh pun tercop sekali. Apa salah, naik keter sekali gi ofis. bayarlah duit minyak sekali sekala.

Yang terlalu bergantung pun ramai jugak kan. Semer nak mintak tolong. Masa mula2 aku pindah Kuantan aku mmg terlalu bergantung pada abang sbb aku tak de sedara mara langsung kat sini. Sekarang ok jer. Yang biasa berlaku ialah, mula2 memang orang yang menolong tak rasa apa2, tapi lama2 mesti rimas.

Aku bagi contoh. Korang ada kereta, roomate korang gi kerja sekali ngan korang. Kadang2 dia minta hantar ke shopping complex, kadang2 ke ofis sbb nak siapkan kerja, kadang2 dia mintak hantarkan laundry sbb malas nak membasuh. "Erk.. ni sudah lebih nih, ingat aku drebar ker". nampak cam amik kesempatan kan. Korang akan semakin lama semakin nyampah tapi tak nak suarakan sebab dia kawan. Apa salah gi naik bas ker, naik teksi ker.. independentlah sikit. Takpun beli keter.. lupa laks dia cukup berjimat ngan harta sendiri.

Yang aku nak cakap ialah, kebergantungan seseorang tuh banyak sebabnya. Ada yang nak independent sebab tak nak menyusahkan orang dan ada yang terlalu bergantung sbb tak nak belajar menyusahkan diri sendiri.

Pada aku biarlah berpada kedua2nya. sesetengah perkara mmg perlu kita bergantung pada orang lain, tak perlulah beri unnecessary risk pada diri sendiri sekadar nak menunjuk kita nih independent. Tapi sesetengah perkara yang sahih kita boleh buat tuh buatlah sendiri. Bukannya mencederakan pun ye tak?

Lepas nih aku akan cuba menjenguk mana2 cc untuk update. Kalau ada masa. Usaha untuk tak lagi bergantung tuh :P


1 comment:

dghnfgj said...

This momentousdecree warcraft leveling came as a great beacon light wow lvl of hope to millions of negroslaves wow power level who had been seared power leveling in the flames of power leveling withering wrath of the lich king power leveling injustice.wrath of the lich king power leveling it came as a WOTLK Power Leveling joyous daybreak to end the long WOTLK Power Leveling night ofcaptivity.WOTLK Power Leveling but one hundred years wlk power leveling later, we must face aoc gold the tragic fact thatthe age of conan power leveling negro is still not free. aoc power leveling one hundred years later,age of conan power leveling the lifeof the negro ffxi gil is still sadly crippled by the final fantasy xi gil manacles ofsegregation guild wars gold and the chains of discrimination. one hundred yearslater, maplestory mesos the negro lives on a lonely island of poverty in themidst of a vast ocean of material prosperity.dog clothes one hundred yearslater, the negro is still languishing in the corners of americansociety and finds himself an exile in his own land.