Semalam aku berbuka di luar. Makan siakap stim. Sedap juga la. Kami sampai kat kedai makan tu dalam pukul 7.10. Makanan dah terhidang. Siakap stim tu dah agak sejuk jadi kuahnya pekat la kan. So abang panggil pelayan minta tolong panaskan semula ikan tu. Kan biasa restoran guna yg macam lilin tu kan. Beberapa detik selepas tu pelayan tu datang bawak 2 biji mangkuk. APAKAH? hahaha mangkuk betul laaaa..aku buat andaian la agaknya dia ingat kami nak mangkuk sebab ikan tu panas. Alahai..sabar je la.
Eh, kan aku nak cerita pasal kelengkapan dapur kan. Al-kisah kan claim aku dah masuk. So petang semalam abis opis aku pun buat misi mencari oven. So lepas pegi beberapa kedai membanding harga. Aku balik dengan oven zanussi, muat la untuk panggang seekor ayam. Siap dengan besi yang golek2 ayam tu. Pastu tangan ni gatal kan..aku pun terbeli...ye terbeli mixer cap Faber. murah jugak, senang aku nak buat kek. Takde la rasa nak putus tangan guna whisk kan. So esok boleh menerai kedua2 barang ni.
Memandangkan esok abang ajak kawan2 seperbasikalan berbuka kat umah, kena la aku masak kan. Yang simple dan kejap. So memandangkan dah ada oven nih haha..maka aku nak masak ayam percik je, senang dan cepat. Lambak semua bahan ngan ayam dalam kuali, lps 3/4 masak campak plak dalam oven. Letak kuah sekali sekala dan hidang ngan kuah belen dlm kuali tu.
Pastu ingat nak masak udang lemak nenas plak. Pun senang kan, blend bahan dan campak semua dalam periuk sampai masak.
Cuma esok rasanya nak buat muffin pisang, letak coklat chips sket sure sedap. Takpun aku buat chocolate moist kukus yang biasa tu je.
Buat kuih raya? tidak la nampaknya. Kuih tunjuk2 lagi senang. Kang mana nak buat kuih, mana nak kontrol kanak2 ribena lagi. Mau aku jadi tarzan kang.
3 comments:
aduh sedapnya menu berbuka esok! yalah jugak kan, mmg akan jadi tarzan x menang tangan kalau nak buat semua.
Kak dinas
resepi simple yg boleh masak serentak hehe
Phewwitt ada oven orang tu.. heheh
Post a Comment