Thursday, November 24, 2011

BREASTMILK HANDLING MASA OUTSTATION

Oh bisaa..tajuk omputih uolss haha..

Ok ada ibu dan bakal ibu yang bertanya, camne ye nak handle breastmilk masa travelling / kursus / outstation. Ok la adik2..meh makngah tolong jawabkan ye..mcm biasa ini yang makngah amalkan lah. Lain ibu mungkin lain pulak cara dia kan.

Ada beberapa perkara yang perlu diambil kira masa nak buat persediaan bila kita outstation.

1. Tempoh dan jarak dari rumah.

Mula-mula kena tahu yang EBM boleh tahan tanpa dibekukan selama 3 hari dalam fridge biasa. Bukan chiller. Jadi kalau tempoh keseluruhan outstation adalah 3 hari (dari pergi sampai jejak kaki ke rumah) tak perlu la bekukan EBM tu. Dan better simpan dalam botol, kalau dalam storage bag nanti pecah pulak masa nak travel balik rumah kan.

Kalau tempoh adalah melebihi 3 hari ada dua pilihan untuk mommies. Kalau ada chiller kat tempat outstation tu maka masih tak perlu bekukan. Tapi tak boleh lebih 5 hari lah ye. Dan kalau nak bekukan juga, boleh la bekukan sebahagian EBM, iaitu hasil perahan pada 3 hari terawal. jadi baby masih boleh dapat fresh milk dengan hasil perahan hari akhir tu kan. Jadi boleh la bawa sekali storage bag untuk bekukan EBM. Jimat ruang dlm coolerbox masa nak travel balik nanti.

Buat estimation untuk masa perjalanan balik. Ini penting untuk tentukan besar mana coolerbox dan banyak mana ais kita nak guna. Ini bergantung la pada banyak mana hasil perahan kan. Makngah guna 3 jenis coolerbox ikut tempoh dan jarak. Coleman wheeled, coleman kecil dan coleman coolerbag (hand luggage). Kalau masih tak cukup beli je kotak polisterin yang 6 ringgit tu.

2. Recce tempat outstation

Kalau tempat nak pergi tu ada kemudahan peti sejuk sangat la bagus. Kalau takde peti sejuk kat bilik nak buat camne? Jangan panik. Buat survey kat keliling kawasan tu. Mula2 kitchen hotel. Boleh je tumpang. Setakat ni takde masalah. Cuma kena masuk sendiri dalam kitchen tu dan letak sendiri EBM. Kalau boleh letak dalam bekas lain dulu. beli la tipuware utk elak bau lain masuk dlm susu kan.

Kalau la tetiba tak boleh. Tak perlu risau jugak. Pengalaman makngah yang selalu outstation ni..boleh je melilau2 kat area berdekatan. Restoran, kedai runcit, pasaraya hatta rumah orang pun mesti ada peti sejuk kan. Boleh la minta tumpang. Buat muka kesian sikit, sure akan ditolong. Makngah pernah je tumpang kat peti aiskrim kedai runcit. Cuma kena pastikan tulis la kat botol or storage bag tu "susu ibu / breastmilk/ moms milk"  etc..janji orang paham dan takkan usik.

Incase of tak dapat jugak nak tumpang..kena la beli ais dan simpan dalam coolerbox je. 24 jam masih tahan lagi sejuknya..provided mommies kena rajin la tukar ais ok. Tapi jarang2 lah tak boleh tumpang kat mana2 kan.

3. Naik pengangkutan awam

Pun takde masalah. itu la pentingnya pemilihan coolerbox. Beli la yang beroda. Senang nak mengangkut kan. Lets say naik bas. Takde masalah untuk kita bawak naik atas. Cakap je ngan driver elok2.

Kalau naik flight. Domestic flight takde masalah ngan EBM Cuma declare dan letak label FRAGILE. Kalau nak balut ngan bubble wrap pun boleh, nak balut guna clingwrap pun boleh. Makngah biasa tulis besar2 "BREASTMILK - PLEASE HANDLE WITH CARE"

4. Keperluan botol, icepack dan storage bag

Adalah bergantung pada hasil perahan harian yang biasa tambah dengan jumlah anggaran perahan waktu malam sampai pagi. Ye..malam sampai pagi. Kena juga bangun tengah malam dan pam okay mommies..sebab anak kita kan menyusu waktu malam. Makngah akan bangun setiap 2 jam sekali untuk pam. Macam zombie dah haha..so agak2 la berapa ya. kalau tak cukup boleh je guna storage lain kan. makngah pernah guna botol mineral pun. Balik nanti transfer lah. Dan kalau guna storage bags tu, bekukan flat ok. supaya tak makan space coolerbox.

Icepack pun optional sebenarnya. makngah gunasepenuhnya  dalam coolerbag yang handluggage dan guna campur ngan ais dalam coolerbox. Untuk menten susu sejuk lebih lama.

5. Masa nak travel balik

Susun selang seli, tindih menindih antara ais, icepack dan EBM. Biar sekata sejuknya. Tabur garam dam tutup ngan tuala. Again untuk kekalkan suhu sejuk.

6. Camne kalau travel berhari-hari tapi tak stay 1 tempat?

Sangat tricky kan..rule tetap sama..tengok berapa hari keseluruhan. kalau tak perlu bekukan susu maka kena la buat kerja packing and repacking EBM tu dari coolerbox ke fridge ke coolerbox semula. Kalau perlu bekukan..maka bekukan lah. Travelling sekejap mungkin akan cairkan sikit yang beku tu tapi takpe. Bukan cair semua jadi boleh bekukan semula.

Worst senario..ni makngah pun pernah ni. Susu hari 1 sampai 3 tu makngah bekukan pada hari ke 3 di tempah singgah tu. Tumpang bekukan kat rumah one of the staff tempatan. Dan sambung ke tempat2 lain lagi selama 2 hari (tak perlu bekukan lah) lepas 2 hari tu, singgah semula kat rumah staff dan ambil yang beku tu bawa balik. Banyak kerja, penat tapi do I have any other choice? nope!

Ni je yang teringat buat masa ni..kang tambah lagi la..

Ni stok beku masa kursus kat PD.Yang besar tarikh 4hb tu bekukan kat kitchen hotel. Isi 9oz. Yang 5hb masa bawa balik baru bekukan 3oz je satu plastik. Yang lain dah selamat masuk perut Riefqi haha

17 comments:

mamalisa said...

Ya Allah, bykkanlah juga susu badanku seperti kawanku Angah ni..aminnnn

Dinas Aldi said...

Ya, info yg sangat berguna nih! Untuk kaum ibu la, akak tumpang baca aje, hehe

HappyIrfa said...

mmg gigih la ko

ibuVouge said...

salam
makngah , dah nak kena kuarkan segala tools bf
terima kasih atas tips.. sgt membantu

nonie said...

Amin utk doa mamalisa... Dah mula mengigihkan diri gak ni... Semoga kalau kena pi outstation akan berdisiplin mcm angah...

Anonymous said...

terbaek!!!...

~ibu kemaman

harzharun said...

thanx a lot!!!!...
ni yg buat i x akan putus semangat nak fully bf walaupun kne outstation ke, firther study ke apa...
yeahh!

Angah said...

harzharun
glad it helps dear..

notam Mzy said...

makngah...kt oberC tu....mcm ne perah susu? kalau x de surau?

Angah said...

Notam mzy
makngah ni pam tak kira tempat, open space pun selalu janji cover ngan nursing cover atau shawl. Sebab guna FS so senang sket

::puan ungu:: said...

kalau nek flight kena check in yerk susu x leh hand luggage?

Angah said...

Puan Ungu

kalau coolerbag kecik boleh je handluggage. yang besar tu je kena masuk kargo.

alimah said...

Salam, pernah travel more than 10 hours tak? kalau lama kat dalam flight (~10hours),selama mana susu akan tahan daripada cair?

Misz Ted said...

as salam

sis yg peti sejuk mini dekat hotel selalu tu, tahan berapa lama ebm tu? tq

Angah said...

Alimah
Provided u letak cukup ais dan penebat coolerbox tu tebal, 24jam pun susu masih beku.

Mis Ted
3 hari

Atiqah Azni said...

Nk tnya kalo bawak hand carry tp x bekukan susu tu boleh lepas x

Atiqah Azni said...

Nk tnya kalo bawak hand carry tp x bekukan susu tu boleh lepas x