Saturday, January 31, 2009

BERKAYUH DI PUTRAJAYA (PCM)


Tarikh : 30 Januari 2009 (Jumaat)
Masa : 9.30 mlm
Tempat : Mamak Double Trouble Presint 9
Peserta : sesiapa yang ada basikal dan ingin kayuh

So aku antara manusia yang ada basikal dan ingin berkayuh. Janji ngan adik aku si Arel.. konvoi ke Putrajaya. Tapi change of plan, aku bertolak dari opis terus. Met him kat Plaza Tol Putrajaya.

Went straight to Mamak Darusalam Presint 9. Aini called earlier saying that she might not be able to join the fun. But she called again shortly after... yeay.. she made it!,

Mujur ada parking, turunkan basikal dan pasang la..pakai kasut, pakai helmet dan kayuh pelan2 warming up.

Dah ramai umat yang hadir. aku mmg tak kenal sapa pun..hahaha...only names without faces via BBS chat room.

"Hai Angah"... aku pun hai jer balik..but the moment I saw a man in red t-shirt I immediately knew he was Mr. Mantz...

"Hai Angah.. ko mesti tak tau aku sapa kan" Aku iayakan jer.. ooooo rupanya Encik FIno.

Mr Fuzz sampai dengan rodiah merida yang masih bau kedai...

And I had a splendid time of meeting the faces of names I know from the chat room at last... all are cycling enthusiasts...

And before long basikal aku dirogol secara berganti-ganti hahahaha..(sesi cuba basikal lah) But hey I was drooling looking at some bicycles... kalau la aku dapat wahhh!!!

THE RIDE..

The ride started a bit late. Daoh bagi briefing on route and safety and that this is a funride... ride in group lah yer...

It was fun to see macam-macam jenis basikal, roadie, MTB, fixie, basikal tua you name it..yang bawak famili pun ramai...bolehbuat famili event..


So we started the ride ikut presint 9 dan masuk bulatan shangrila tuh ke Alamanda and straight to PICC..Alhamdulilah pemandu kereta pun bagi kerjasama..bagi kami jalan dulu..

I was with Azizan Fixie yang bawak basikal single speed.. perghh kalau aku mau terkapar tengah jalan naik bukit...he gave me some advice on road safety since aku nak berbasikal ke opis nest month macam dia. Some thought we were husband and wife hahahaha....the fact itu la pertama kali jumpa pun...ada yang kaset masuk mulut kang hahahaha

Average speed was around 15km/h.. lots of riders so tak boleh rempit pun.Aku kayuh light jer pun..After Alamanda traffic light big group dah pecah...the hilly route was taking its toll on most riders....aku menten jer ngan Arel...overtook few riders..and met brother Kelolo n wife and Heero

And masa down hill memang laju la hahaha...jaga2 jer lah jangan tergelincir sebab aku pakai tayar slick kan..

hill and dwon hill until PICC. Berhenti kejap for regrouping and continued the ride..since group pun dah pecah..and dah dekat sangat nak balik ke starting point and since Arel bawak member dia yang tk pernah kayuh so aku ngan dia tarik budak tu la...sampai balik ke P9.

Aku tak pasti riders belah depan ikut mana depan PJH tu, tapi aku ikut terus depan masjid dan sebelah JPM, ikut jambatan dan masuk Presint 9 balik.

I had some problem with my XT rear dereuller. Baru ni aku tukar cassete XTR tp tak cuba bawak. So what happened was.. masa shift gear...derailed..lari mata kaset.so nak climb tu sangap sikit la sebab patut boleh lebih ringan..called abang and he'll fix it. Boleh jer kayuh cuma rugi tenaga la...

Had makan-makan session and met other riders yang selama ni kenal nama jer. And I met a very familiar face..sekali penganjur Jelajah Malaysia daaaaa... so got updated on the forthcoming Jelajah Malaysia. Will give Abg Jamal a call sebab aku nak ikut tahun ni. Joined tahun 2000 and 2002 as accomodation officer and race MC respectively. So thn ni nak jadi komisar in training...

After bukak wheelset, masuk basikal dalm keter we bid goodbye. Aku sampai rumah pukul 1.30 pagi ahahaa...hambek ko..

Ride yang memang best. BUkan sebab ride tu tapi sebab jumpa kengkawan yang ada minat sama. Will join again next month....kudos to the organizer!!!
p/s : gambar2 kredit pada geng2 basikal...yang aku cilok dari blog mereka ehehe..

12 comments:

ibuVouge said...

angah
mcm ni tak payah makan HERBALIFE pun kurus kan!

tak sabar nakabiskan confinement..pastu nak pikir nak buat apa untuk buang lemak

azizan fixie said...

Angah

harap berguna la tips road safety n route tu:-) eh aku kenal kau pun bila tengok frame titus tu...Kau ni kira d upcoming malaysian cycle chic..Macam kat Copenhagen...Haha.

Angah said...

Ana
Tak kurus pun hahaha.. tapi rasa lebih firm dan fit.. itu yang penting sekarang... kalau kurus tu bonus..

Azizan
Memang berguna.. thanx bro..pengenalan yang sangat bagus tengok frame abih kalo ada 3 orang bawak titus camne? cycle chic hahahaha bior betoi.. frame aku dah larik la :)

Man CIOCC said...

Salam, welcome to PCM.

Where odd looking humans partake a rolling session on two Saturn like rings

Kalau kayuh 2 kali seminggu sure kurus mcm sya. Takyah makan herbalife, gerenti.

Kalu kayuh gi opis terus jadi pencil like.

Angah said...

Man
Kayuh2 gak.. herbalife pun ye gak hahaha..pompuan biasa la..

see u next PCM

azizan fixie said...

Angah

Nak jaga cuma d Brunsfield traffic lights. Lagi 1 fr yr office lalu bawah flyover to Glenmarie as well as round about Istana kayangan. Sure bila u start kayuh gi office nanti ramai follower:-) icon cycle chic...Hehe. Betul cakap Man tu. Bagus bila u dapat cycle to office daily coz minimum exercise is 45 min everyday. Ada mamat kat PCM aritu cakap dia makan epal hijau 2 biji breakfast everyday before cycling. Turun 20kg:-)

dino said...

"Bini kau ke Zizan?" - Dino
"Weeii.. tgk frame la" - Zizan
"Ada yang makan kaset ni karang!" - Angah
"Frame beskal la... " - Zizan

Ooohhh.. ini la angah.. kekekeke

Angah said...

Zizan
Angah ikut staff balik ikut jalan glenmarie..survey jalan..kalau cycle daily tu susah la sikit.. mulakan dengan seminggu sekali lah..ferr debar plak rasa..

Dino
Hahahahaha dialog of the century tuh beb!!!

azizan fixie said...

Angah

Ok le tu seminggu skali. aku pun memula camtu. Bagus lau dapat try time weekend or holiday to familiarize the route.

heero yui said...

berjumpa gak yer tapi tak sempat ler nak sembang saja layan kayuh sorang sorang that nite b4 ride with bro sham balik p9

bola2api said...

kalo kau start lari.. gerenti buleh kurus cepat.. serious tak tipu

趙又廷Mark said...
This comment has been removed by a blog administrator.