Tuesday, November 26, 2002

Kad Raya



Masih ingat tak masa kecik2 dulu, kita suka sangat beli kad raya pastu beri kat kawan2 sekelas, beri kat cikgu etc. kalau ada 30 orang dalam kelas, kalau boleh kita nak bagi semua. Mereka pun pasti akan balas kad raya kita. Aku rasa ramai antara kita biasa letak pantun 2 kerat nih

"Pecah kaca pecah gelas
Sudah baca harap balas"

atau

"Pecah kaca pecah tong
Sudah baca harap gantung"

Ayat yang biasa kita jumpa dalam kad raya mesti "dah buat baju raya ke belum? saya dah buat. Banyak ke buat kuih raya? saya sikit aje. Jemputlah datang rumah" Aku masa kecik dulupun buat juga. Melambak2 kad raya aku dapat ekekeke.

Masa aku balik Klang minggu lepas, aku tengok Noni pun buat benda yang sama. Masih gunakan pantun yang sama. Aku tengok kad raya yang pakcik aku dapat, pemberian murid-murid..tetap sama intipatinya. Rasa pulak kemeriahan nak menyambut raya nih tengok budak2 berbalas kad raya.

Bila dah besar nih, aku cuma bagi kad pada yang jauh jer. Yang dekat tak payah ler ye tak. Sampai sekarang aku masih guna khidmat posmen untuk menghantar kad raya aku. Sampai sekarang aku masih tak menghantar walau satu e-card walaupun email address member2 aku simpan. Pada aku, perasaan masa baca kad raya tradisional ngan e-card ni lain. Lebih menyentuh perasaan kalau baca hard copy. Itu pada aku lah. Tapi kalau penerimanya tuh jauh di luar Malaysia, rasanya lebih convenient kalau pakai e-card. Tapi aku masih bagi kad raya jugak ermmm...

Aku ingat masa belajar dulu, boleh kata setiap hari jenguk pigeon hole. Kalau2 dapat kad raya..member2 yang ada boy/girlfriend biasanya dapat kad besar pastu ada lagu..kata2 jangan cakapler..jiwang karatzzz. Berbunga2 hati masa baca, pastu lekat kat tepi katil. Roomate aku sokmo buat cenggitu, semer jenis kad dia ada. Aku jenis ganazz ekekekek mana nak dapat kad jenjiwang nih. Bila nampak kad, teringat, senyum2 pastuh citerlah pasal boyfriend..aku dengo jer. Aku rasa kalau pakai e-card...bersihler dinding. takder ler bukak citer ye tak. Takkan nak print, mana sama.

Dulu aku selalu gak lepak kat Bukit Aman kalau tak der keje. Lepak kat bilik Uncle A. Dia penguatkuasa trafik pasukan (peronda lebuh raya). Aku tengok banyak kad raya dia dapat. Bila aku bukak yang ada cuma tandatangan jenis cop ngan cop syarikat. Aku rasa setiausaha yang buatkan. Bagi kad raya cam satu duty jer..untuk jaga nama syarikat. Uncle A tak bukak pun kebanyakan sampul tuh. Aku ler tukang bukanya ehehe.

Sampai sekarang aku akan pilih kad raya berdasarkan kata2 di dalamnya. Corak kat luar tu tak mengapa. Aku biasanya akan belek satu persatu, Setiap orang akan dapat yang berbeza. Aku jarang beli yang jenis pack sbb pada aku kad raya nih tanda ingatan kita pada penerima. Kalau main bagi jer tanpa baca isi kandungan... naya...cam kawan aku nih, main bagi jer kad raya "alah..asal bagi" katanya. End up dia terhantar kat raya untuk guru pada kawannya. Bila dapat balasan, kawan dia nih tulis "aku tau ko tak sempat beli kad raya..tak per aku maafkan ko" yang benar - Cikgu *****

Aku masih menunggu kad raya snail mail..masih menunggu kot2 ada sensapa nak bagi pada aku. AKu tetap balas kad raya elektronik ngan kad raya kiriman pos. AKu akan tetap buat camnih...biar usaha aku yang sedikit nih dapat mengekalkan tradisi....


1 comment:

dghnfgj said...

Catch the wow gold star that holds your gold in wow destiny,cheap wow gold the one that forever maplestory money twinkles within your heart. Take advantage of precious opportunities while they still sparkle before you. Always believe that your buy maplestory mesos ultimate goal is attainable cheap mesos as long as you commit yourself to it.maple money Though barriers may sometimes stand in the way of your dreams, remember that your destiny is hiding behind them.wow gold kaufen Accept the fact that not everyone is going to approve of the choices Maple Story Accounts you've made. Have faith in your judgment.wow gold farmen Catch the star that maple story money twinkles in your heart and it will lead you to your destiny's path. Follow that pathway and uncover the sweet sunrises that await you. Take pride in your accomplishments, as they are stepping stones to your dreams. Understand that you may make mistakes, powerlevelbut don't let them discourage you.ms mesos Value your capabilities and talents for they are what make you truly unique. The greatest gifts in life are not purchased, but acquired through hard work and determination.maplestory mesos Find the star that twinkles in your heart?for you alone maplestory powerleveling are capable of making your brightest dreams come true. Give your hopes everything you've got and you will catch the star that holds your destiny.