Thursday, November 07, 2002


Pagi nih aku mamai sket, mengantuk giler. Sebab yang mudah..aku tido lewat tapi bangun awal untuk masak sahur. Kelas kol 8.30 pulak tuh. Salah aku...have to admit that.

Sampai kat opis, rutin biasalah. On computer, check e-mail etc. Aku berjalan ke kelas. Sampai kat sana jeng jeng jeng...aku tunggu punya tunggu punya tunggu satu batang idung student pun takder. Kemana diorang nih? Ke mmg hari nih takde kelas. Aku check jadual...eh betullah ada kelas. Bila aku tengok haribulan baru aku perasan...biasalah ujung2 semester nih bebudak malas dah datang kelas, peratus kehadiran dah keluar, maknanya mereka takkan di'bar'. Aku jadi cam nak marah jer. Sabo..puasa...Kalo aku tau..tentu aku sambung tido, datang lewat sket. Tu cuma kalo...

Aku banyak baca jernel orang semalam, rata2 cerita pasal gathering geng jernel yang aku tak dapat pegi tuh...jeles sket dalam hati nih. 3/11 tuh aku terlibat ngan program mountain bike challenge kat Kuantan. Aku urusetia kejohanan. Aku kena sediakan semer forms dari pendaftaran team, sign on sheet, starting list, official result bla bla bla...Semer kena ikut spesifikasi. Letih kepala otak makcik. Forms nih semer dipanggil communique. Semer ada format...tapi dek kerana aku dah ada pengalaman buat maka kenalah aku buat jugak. Aku kerja dibawah commissaires kejohanan. Depa keluarkan arahan, aku masukkan dalam communique, depa keluarkan result aku sediakan communique...tu jerlah citer. Tapi kalo dah ada berpuluh riders, 5 kategori, berapa banyak akak nak buat...iskh iskh...sayang abang punya pasal buat jugakler. Orang pun dah letak kepercayaan, buat jerlah.

Yang penting aku timba banyak pengalaman menguruskan events. Satu kerja yang aku minat sejak dulu. Walau sekarang aku dah kira separa bersara, kalau ada peluang dan masa mengizinkan aku join jugak.

Bulan 1 nanti ada international mountain bike challenge dan aku akan join jugak. Seperti biasalah aku mungkin dilantik jadi Liason Officer. Aku akan jadi ayam yang bercakap dengan itik kalau pasukan yang tak berapa reti berbahasa inggeris datang. Aku mungkin juga jadi race emcee ngan Pak Alang. Aku juga mungkin kena jadi urusetia. Semua bergantung pada kerja aku. Kalau tak mengganggu jadual tugas pejabat mungkin aku terima tugas yang demand masa. Kalo tak..tunjuk muka masa race pastu membebel jerlah..jadi announcer ehehehe

Adat dan Ibadat

Semalam aku tengok gerai dah penuh. Kat Kuantan nih ada banyak tapak sementara, tempat membeli juadah berbuka. Aku tengok orang punyalah ramai membeli juadah. Aku memikir sendiri, habisker makanan yang dibeli tuh nanti. Kalau sorang2 menjinjing beg plastik sama banyak dengan membeli sayur di pasar minggu.
"masa puasa ni ler nak makan best2 lepas sehari suntuk tak makan"
AKu fikir lagi, tujuan puasa nih sebab nak makan sedap masa berbuka ker?

Mmg betul, masa bulan puasa nih lah kita boleh tengok berbagai jenis makanan dijual. Adatlah tuh. Tapi bila kita sibuk mencari makanan untuk berbuka, kita akan membazir. Jadi mana ibadatnya? Cubalah fikir sikit orang yang tak berkemampuan....dapat makan ikan goreng pun dah cukup besar nikmat pada mereka. Jadi aku rasa tujuan puasa untuk kita rasa sikit susah payah mereka tuh tak kesampaian. Elaklah membazir..beli sekadar rasa dah ler. Aku percaya makanan yang masuk ke tong sampah tuh lebih banyak daripada yang masuk ke perut. Elok elok nak dapat pahala puasa, dapat dosa pulak dek kerana ikut nafsu. Nau'zubillah

Aku baca paper tadik, ada isu yang menarik perhatian aku. Iklan jualan raya, putar lagu raya, jual kad raya, gerai baju raya, iklan sampaikan ucapan raya...dah mula kedengaran disana sini walaupun baru sehari berpuasa. Adatlah tuh..kat negara terchenta nih. Kebesaran Ramadhan dah tenggelam dek keseronokan hari raya. Patutnya Ramadhan tuh yang dibesarkan, diagungkan tapi dah berlaku yang sebaliknya. Jadi mana ibadatnya? Aku pun setuju ngan pandangan mufti tuh, tak salah nak bergembira, bersedia menyambut raya tapi bukan seawal nih. Orang akan terdorong ke lain, bukan memenuhkan masa ngan ibadat yang pahalanya berlipat ganda..sebaliknya mereka akan sibuk mengintai kedai, berborak pasal raya. Puasa entah kemana..yang dapat cuma lapar ngan dahaga jer lah..Ya Allah...peliharalah aku daripada melakukan perkara yang menidakkan pahala puasaku...Amin

1 comment:

dghnfgj said...

Today is the gold für wow second day of 2009 ,world of warcraft gold it also a mesos special for me .cheap wow gold Because i have cheap maplestory mesos a chance to go to an english speech of LiYang and crazy to learn english follow him . He is a firendly,kindly person who make me feel good.wow gold kaufen What‘s more ,maple story mesos he very confidence .And he make me sure what he can do i also can do,as long as i make a determination and force myself to do it every second,Crazy just like him .wow geld I learn one setence from his book ever :maple story items If you want to succeed always force yourself to do more .I can't agree more with him .wow gold farmen To be honest ,when i was a littel girl i already fall in love with english.But what a pity i am poor in english ,Maple Story Account and it make me feel frustrating .So i want to give up many times ,but i can't as i still love it .So i tell mysefl :if you think you can you can wow leveling,and all your maple story power leveling hard work will pay off.wow power leveling Today i am very happy i can listien this wonderful speech of LiYang. I reap a great benifits from him .maple story money As he say :i am the best ,and every one can do it . world of warcraft power leveling Yes,i belive i can do it if i crazy as he buy archlord gold.Now i want to say :i will never give up.